New York

Lagumdžija sa ambasadorima Kontakt grupe (OIC) za BiH

Tema skupova su bile posljedice poplava u Bosni i Hercegovini i procjena potreba za područja pogođena poplavama, kao i program rekonstrukcije i obnove Bosne i Hercegovine.

Slika

Organizacije islamske saradnje (OIC) objavila je communiqué u kojem poziva međunarodnu zajednicu da pruži podršku Bosni i Hercegovini u oporavku od posljedica katastrofalnih poplava, a nakon sastanka zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatka Lagumdžija sa ambasadorima Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske saradnje (OIC) u New Yorku.

Sastanak je održan 9. juna 2014. godine u okviru serije skupova i sastanaka na visokom nivou koji su na zahtjev dr. Lagumdžije upriličeni u Ujedinjenim narodima u New Yorku povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, u okviru priprema za donatorsku konferenciju i obnovu zemlje. Tema skupova su bile posljedice poplava u Bosni i Hercegovini i procjena potreba za područja pogođena poplavama, kao i program rekonstrukcije i obnove Bosne i Hercegovine.

U communiquéu se između ostalog navodi da je dr. Lagumdžija upoznao stalne predstavnike pri Ujedinjenim narodima u New Yorku zemalja članica OIC-a sa posljedicama katastrofalnih poplava nezabilježenim u posljednjih 120 godina. Dr. Lagumdžija je naglasio da je poplavljeno 30 posto teritorije BiH, te da prema prvim procjenama šteta iznosi 10 posto GDP-a, istovremeno ukazujući na poseban problem minskih polja koja su usljed klizišta pomjerena.

Dalje se navodi da je dr. Lagumdžija potcrtao dva prioriteta vlasti u BiH a to su osiguranje krova nad glavom i zaposlenja onima koji su bez njih ostali, uz opredijeljenost da se vidljiv napredak u ispunjavanju ovih prioriteta postigne u prvih 60 dana.

U communiquéu se navodi da je dr. Lagumdžija kao svijetlu stranu prirodne katastrofe naveo činjenicu da se cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, bez obzira na etničke i vjerske različitosti ujedinilo u iskazivanju solidarnosti i pružanju podrške u suočavanju sa katastrofom.

Navodi se da je dr. Lagumdžija upoznao ambasadore da su se Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija, bez obzira na činjenicu da imaju različit status kada je u pitanju odnos sa Evropskom unijom, ujedinile u suočavanju sa posljedicama poplava koje su pogodile sve tri zemlje, kao i namjeri da se u prvoj polovini jula ove godine organizira donatorska konferencija, a nakon procjene šteta koju trenutno vrše stručnjaci Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Evropske komisije, zajedno sa bh. stručnjacima. Procjena štete će biti gotova do 18. juna nakon čega će podaci biti dostupni svim zemljama zainteresiranim za pružanje pomoći.

Na kraju communiquéa se navodi da su ambasadori zemalja članica OIC-a izrazili jednoglasnu podršku i solidarnost zemalja članica OIC-a sa vlastima i narodom Bosne i Hercegovine i naglasili da će urgentna pomoć koju su već pružile našoj zemlji biti praćena daljnjom pomoći koja će uslijediti nakon izvršene procjene štete koja će iskazati i precizne potrebe. Nadalje, Kontakt grupa OIC-a je pozvala međunarodnu zajednicu da pruži podršku vlastima i narodu BiH u njihovom zajedničkom naporu da obnove svoje zajednice i živote, u duhu solidarnosti koja prevazilazi etničke i vjerske različitosti.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.