Sarajevo

Lagumdžija razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske u BiH i generalnim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske

Naglašeno da 100. godišnjica Prvog svjetskog rata predstavlja idealnu priliku da se uputi poruka da smo izvukli odgovarajuće pouke i da je vrijeme da se okrenemo budućnosti bez konflikta, budućnosti dogovora i razgovora o svim otvorenim pitanjima

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 30. januara 2014. godine u odvojenim susretima ambasadora Republike Francuske u BiH Rolanda Gillesa i generalnog direktora za Balkan i Centralnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske Babura Hizlana u pratnji ambasadora Republike Turske u BiH Ahmeda Yildiza.

U fokusu razgovora dr Lagumdžije i ambasadora Gillesa bile su pripreme za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata koju koordinira Ambasada Republike Francuske u Sarajevu.

Tokom sastanka je istaknuto da će 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata biti obilježena nizom aktivnosti i manifestacija sa ciljem da se iz Sarajeva i BiH uputi poruka mira.

Ambasador Gilles je informirao dr. Lagumdžiju da su se u pripreme za obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata u okviru fondacije Sarajevo Srce Evrope uključile i druge zemlje, članice Evropske unije.

Dr. Lagumdžija je naglasio da 100. godišnjica Prvog svjetskog rata predstavlja idealnu priliku da se uputi poruka da smo izvukli odgovarajuće pouke i da je vrijeme da se okrenemo budućnosti bez konflikta, budućnosti dogovora i razgovora o svim otvorenim pitanjima.

Dr. Lagumdžija je čestitao generalnom direktoru Hizlanu na imenovanju na ovu dužnost, te ga upoznao sa aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na aktivnosti koje za cilj imaju nastavak napredovanja naše zemlje na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Dr. Lagumdžija je upoznao generalnog direktora Hizlana sa razgovorima o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić –Finci“, potcrtavajući da je jedino prihvatljivo rješenje ono koje vodi ka daljnjoj unutarnjoj integraciji BiH. Naglasio je da je unutarnja integracija BiH podjednako važna kao i integracija BiH u EU.

Izrazio je zahvalnost za intenzivnu podršku koju Turska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, te zadovoljstvo zbog intenziteta susreta zvaničnika dviju država na svim nivoima.