Sarajevo

Lagumdžija razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske u BiH i generalnim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske

Naglašeno da 100. godišnjica Prvog svjetskog rata predstavlja idealnu priliku da se uputi poruka da smo izvukli odgovarajuće pouke i da je vrijeme da se okrenemo budućnosti bez konflikta, budućnosti dogovora i razgovora o svim otvorenim pitanjima

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 30. januara 2014. godine u odvojenim susretima ambasadora Republike Francuske u BiH Rolanda Gillesa i generalnog direktora za Balkan i Centralnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske Babura Hizlana u pratnji ambasadora Republike Turske u BiH Ahmeda Yildiza.

U fokusu razgovora dr Lagumdžije i ambasadora Gillesa bile su pripreme za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata koju koordinira Ambasada Republike Francuske u Sarajevu.

Tokom sastanka je istaknuto da će 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata biti obilježena nizom aktivnosti i manifestacija sa ciljem da se iz Sarajeva i BiH uputi poruka mira.

Ambasador Gilles je informirao dr. Lagumdžiju da su se u pripreme za obilježavanje 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata u okviru fondacije Sarajevo Srce Evrope uključile i druge zemlje, članice Evropske unije.

Dr. Lagumdžija je naglasio da 100. godišnjica Prvog svjetskog rata predstavlja idealnu priliku da se uputi poruka da smo izvukli odgovarajuće pouke i da je vrijeme da se okrenemo budućnosti bez konflikta, budućnosti dogovora i razgovora o svim otvorenim pitanjima.

Dr. Lagumdžija je čestitao generalnom direktoru Hizlanu na imenovanju na ovu dužnost, te ga upoznao sa aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na aktivnosti koje za cilj imaju nastavak napredovanja naše zemlje na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Dr. Lagumdžija je upoznao generalnog direktora Hizlana sa razgovorima o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić –Finci“, potcrtavajući da je jedino prihvatljivo rješenje ono koje vodi ka daljnjoj unutarnjoj integraciji BiH. Naglasio je da je unutarnja integracija BiH podjednako važna kao i integracija BiH u EU.

Izrazio je zahvalnost za intenzivnu podršku koju Turska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, te zadovoljstvo zbog intenziteta susreta zvaničnika dviju država na svim nivoima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.