Sarajevo

Lagumdžija razgovarao s ambasadorima Rusije i Egipta

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je ambasadore Ruske Federacije u BiH Aleksandra Bocan-Harčenka i Arapske Republike Egipat u BiH Yassera Sayeda Mahmouda Elatawija.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 11. aprila 2014. godine ambasadore Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Bocan-Harčenka i Arapske Republike Egipat u BiH Yassera Sayeda Mahmouda Elatawija.

Sa ambasadorom Bocan-Harčenkom razgovarano je o projektu plinovoda „Južni tok“, za koji je dr. Lagumdžija istaknuo da se radi o odličnom projektu koji mora uvažavati i interese Federacije BiH, odnosno, države Bosne i Hercegovine u cjelini. Dr. Lagumdžija je istaknuo da projekat „Južni tok“ u svojoj realizaciji mora uvažavati postojeću infrastrukturu, odnosno, ekonomske i tehničko-tehnološke interese kompanije „BH Gas“, naročito ako se ima u vidu da se na području Federacije BiH nalaze najveći potrošači ruskog plina u BiH.

Sagovornici su se usaglasili da u realizaciji projekta moraju biti uvaženi i ovi interesi.

Dr. Lagumdžija je potcrtao važnost posvećenosti Rusije jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine imajući u vidu različite izjave domaćih i stranih zvaničnika, odnosno, njihova različita tumačenja u javnosti, a kao primjer je navedena politička, pravna i stvarna neutemeljenost povezivanja pitanja Krima sa secesionističkim izjavama pojedinih zvaničnika iz Republike Srpske.

Ambasador Bocan-Harčenko je i ovom prilikom izrazio privrženost Rusije jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH.

Ambasador Bocan-Harčenko upoznao je dr. Lagumdžiju sa sadržajem pisma kojeg je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uputio šefovima država, članica Evropske unije i drugih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina.

 

Ambasador  Elatawi je tokom razgovora informirao dr. Lagumdžiju o aktuelnim dešavanjima i pripremama za predsjedničke izbore koji će se održati u maju, nakon kojih će uslijediti i parlamentarni izbori u Egiptu.

Dr. Lagumdžija je izrazio očekivanje da će slobodni i demokratski izbori omogućiti uključivanje svih slojeva egipatskog društva u procese koji će Egipat voditi putem daljnjeg napretka.  

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.