Sarajevo

Lagumdžija informirao Vrdoljaka o posljedicama poplava

Lagumdžija je informirao Vrdoljaka o trenutnom stanju u državi kad su u pitanju poplave i posljedice poplava, a što je i bio povod posjete i sastanka.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s ministrom gospodarstva Republike Hrvatske Ivanom Vrdoljakom. 

Lagumdžija je informirao Vrdoljaka o trenutnom stanju u državi kad su u pitanju poplave i posljedice poplava, a što je i bio povod posjete i sastanka. 

– Ministra Vrdoljaka sam informirao o trenutnoj situaciji u zemlji i o okvirnim razmjerima štete – kazao je Lagumdžija na konferenciji za medije održanoj poslije sastanka te dodao da je iznio okvirne razmjere štete jer trenutno bosanskohercegovačke vlasti rade, zajedno sa Svjetskom bankom, Evropskom unijom i UNDP, na utvrđivanju metodologije koja bi trebala, u narede tri sedmice, da rezultira prvom oficijelnom procjenom šteta. 

Dodao je da će procjenom šteta biti određeni prioriteti i bazne ljudske potrebe. 

– Ono što je prioritet jest da vidimo kako da prije zime svi ljudi ove zemlje imaju krov nad glavom i drugo kako da se postojeća radna mjesta koja su uništena očuvaju i da se proces obnove iskoristi za kreiranje novih radnih mjesta – naglasio je Lagumdžija. 

Dodao je da je trenutna procjena da je samo na magistralnom transportu, uz jedan mali dio regionalnih koridora, šteta negdje oko 100 miliona eura, a da na lokalnim komunikacijama šteta još nije ni sagledavana. 

Podsjetio je da je obišao jedan broj sredina te razgovarao s načelnicima i ljudima koji vode proces procjene u lokalnim sredinama radi informiranja o metodologiji po kojoj bi trebali pripremati svoje izvještaje da bi procjena EU, Svjetske banke i UNDP-a bila što kvalitetnija. 

Kad je u pitanju pomoć Hrvatske, Lagumdžija je precizirao da se u ovoj fazi očekuje nekoliko vrsta pomoći. 

– Da Hrvatska bude neka vrsta našeg lobiste u EU kada su u pitanju aktivnost EU u obnovi i rekonstrukciji, da nam pomognu sa svojim znanjem koje imaju kada je u pitanju pristup evropskim fondovima i da nam pomognu, na određeni način, da idemo zajedno, da nastupamo kao dvije zemlje prema donatorima i prema drugim međunarodnim institucijama kao što je EU, i da nam budu od pomoći u organiziranju donatorske konferencije – naveo je Lagumdžija. 

Kada su u pitanju situacije gdje je ljudima osim kuće klizište odnijelo i zemljište Lagumdžija je kazao da je potrebna odgovarajuća zakonska regulativa i da je potrebno raditi na promjeni zakona koji bi omogućili da lokalne zajednice daju besplatno raspoložive parcele ljudima koji su ostali i bez kuće i parcele. 

– Kada mi obezbijedimo parcelu, dozvolu, priključke onda donatorima možemo reći da smo mi to obezbijedili i da nam pomognu u drugoj fazi – rekao je.

Tokom sastanka Lagumdžija i Vrdoljak razgovarali su i o ”modelu obnove”, odnosno hrvatskoj praksi kreiranja zakona u datoj situaciji koji je tretiran samo za konkretan, određeni slučaj. 

Pored novonastale situacije bilo je govora i o privrednim temama, a vezano za saradnju na svjetskim tržištima gdje djeluje bh. i hrvatske firme i o pitanju saradnje na projektu Jadransko-jonski plinovod. 

Vrdoljak je istaknuo da povod za dolazak nije pozitivan, ali da je ono što se u proteklih nekoliko dana desilo intenziviralo saradnju BiH i Hrvatske. 

– Pola vlade nam danas komunicira što telefonima, što posjetama, želimo da vidimo kako raditi zajedno, kako nastaviti život na što je moguće brži način vratiti normalizaciju života na pogođenim područjima – kazao je Vrdoljak. 

Dodao je da je imao želju doći u Sarajevo i ponuditi pomoć u vidu hrvatskih robnih zaliha. 

– Kolegama u BiH smo spremni da pomognemo i u ovoj fazi dezinfekcije, dezinsekcije i sličnih stvari, ali i kasnije – rekao je Vrdoljak te dodao da je bitno pokazati saradnju dviju država.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.