Sarajevo

Lagumdžija i Yamazaki razmijenili note o realizaciji granta vlade Japana

Radi se o pomoći u vrijednosti od oko 4,6 miliona KM (300 miliona japanskih jena) koja se odnosi na specifičnu tehničku opremu za praćanje meteoroloških pojava, kao i opremu za praćenje vremenskih prilika na aerodromima, heliodromima, putevima, željeznicama i lukama, te sisteme za uzbunjivanje od poplava i vodenih talasa, uključujući i određenu medicinsku opremu

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki danas su u Sarajevu potpisali i razmijeniti note o realizaciji granta pomoći vlade Japana između Vijeća ministara BiH i vlade Japana za nabavku meteorološke, medicinske i opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda.

Radi se o pomoći u vrijednosti od oko 4,6 miliona KM (300 miliona japanskih jena) koja se odnosi na specifičnu tehničku opremu za praćanje meteoroloških pojava, kao i opremu za praćenje vremenskih prilika na aerodromima, heliodromima, putevima, željeznicama i lukama, te sisteme za uzbunjivanje od poplava i vodenih talasa, uključujući i određenu medicinsku opremu. 

Kako je nakon ceremonije razmjene nota istaknuo japanski ambasador Hideo Yamazaki, najnovija grant-pomoć vlade njegove zemlje usmjerena je ka podršci ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine putem korištenja tehničke opreme, proizvedene u Japanu.
 

– Oprema koja će biti nabavljena doprinijet će jačanju operativnih kapaciteta nekih od ključnih institucija u BiH, poput Agencije za vodno područje rijeke Save, Agencije za vodno područje Jadranskog mora, hidrometeoroloških zavoda FBiH i RS-a, kao i entitetskih uprava civilne zaštite. U isto vrijeme bit će donirana moderna medicinska oprema ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta i efikasnosti zdravstvenih usluga – precizirao je ambasador Yamazaki.

 

Uz zahvalnost iskazanu vladi Japana, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je naglasio da japanski model svestrane pomoći održivom razvoju u BiH može biti primjer kada se radi o inozemnoj pomoći našoj zemlji.

Podsjetio je da ukupna dosadašnja pomoć vlade Japana premašuje iznos od 400 miliona eura i da se odnosi na različite projekte od javnog prijevoza, obnove prijenosne mreže, mostova i komunikacija, do potpore zdravstvenim ustanovama, opremanju škola, vodosnabdijevanja i projekata pomoći malim firmama i u oblasti ekologije.

– Gotovo da nema sektora u BiH, koji vlada Japana nije finansirala u proteklih 17 godina – kazao je Lagumdžija, navodeći da posebno imponuje spremnost te zemlje za unapređenje daljnje saradnje s BiH o čemu, uz ostalo, svjedoči i činjenica da je samo u prošloj godini vlada Japana podržala 11 projekata u BiH, ukupne vrijednosti višoj od šest miliona KM.

Navodi, također, da je u posljednje vrijeme iskazan interes japanskih kompanija, naročito u drvnoprerađivačkom sektoru uz mogućnost japanskih ulaganja u BiH, te izražava uvjerenje da će se u ovom segmentu uspostaviti jača poslovna saradnja dviju zemalja.

Lagumdžija je, istovremeno, izrazio očekivanje da će naredni period biti obilježen novim pristupom Evropske unije (EU) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), fokusiranog, prije svega, na konkretne ekonomske projekte, kojim se rješavaju konkretni problemi građana BiH, na način kako  to zorno pokazuje primjer vlade Japana.

– Vjerujem da će i novi pristup EU kada je u pitanju pomoć Bosni i Hercegovini biti usmjeren na konkretne projekte u ekonomskoj i socijalnoj domeni, te projekte koji se tiču vladavine prava – zaključio je Lagumdžija.

Nositelji projekta, koji se realizira uz potporu vlade Japana, na nivou BiH su Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a sve je realizirano uz saglasnost entitetskih ministarstava koja su aplicirala za grant sredstva vlade Japana.

Lista opreme koja će biti nabavljena u sklopu ovog projekta bit će utvrđena tokom narednih nekoliko mjeseci u konsultacijama s nadležnim institucijama u BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.