Sarajevo

Lagumdžija i Nikšić pozvali na smirivanje strasti

Lagumdžija i Nikšić su pozvali građane i sve odgovorne u BiH da shvate ozbiljnost situacije i da sudjeluju u smirivanju tenzija

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić obišli su večeras zgradu Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo gdje su se na mjestu događaja uvjerili u razmjere štete koju su pruzročili vinovnici današnjih nereda.

Lagumdžija i Nikšić su prethodno posjetili povrijeđene u Centru urgentne medicine (CUM) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje su medicinski zbrinute 124 osobe, od kojih 104 policajca i 20 sudionika protesta.

Ovom prilikom Lagumdžija i Nikšić su pozvali građane i sve odgovorne u BiH da shvate ozbiljnost situacije i da sudjeluju u smirivanju tenzija, podcrtavajući da jedan ljudski život vrijedi više od svih funkcija oko kojih se danas ljudi lome.

– Ovo je jedan od najtežih dana za Bosnu i Hercegovinu od njene nezavisnosti – kazao je Lagumdžija u izjavi za Agenciju Fena, navodeći da su spaljene zgrade – simboli državnosti, koje još od austrougarskog vremena niko nije uspio spaliti kao što se to danas desilo.

Naglašava da je ovo bio napad na institucije BiH te da je u ovom trenutku najvažnije da svako radi svoj posao i da istražni organi moraju da ustanove ko su bili organizatori onoga što je okarakterizirano kao vandalizam.

– Moramo se boriti za jačanje institucija i vladavinu prava. Za ovo neko mora odgovarati i prirodno svi koji ne rade svoj posao trebaju da odu. Volja građana se ne smije negirati – kazao je Lagumdžija.

Mišljenja je da se iz nemilih dešavanja mora izvući pouka, te navodi da se država brani tako što se brane institucije i tako što se brani život, čast i imetak svakog građanina.

Lagumdžija je upozorio da oni koji stoje iza ovih dešavanja i instrumentaliziranja sudionika nereda, ako su već htjeli nešto da pale, da su ih mogli poslati na simbole tajkunske privatizacije da se obračunaju sa onima koji su se obogatili na jadu i nesreći ljudi, kad već sudovi i tužiteljstva to nisu uradili.,

Federalni premijer Nermin Nikšić ponovio je da treba praviti razliku između onih koji su opravdano izražavali nezadovoljstvo i s druge strane onih koji su cijelu ovu situaciju iskoristili na politikantski način, pokušavajući da izvuku neke poene te izazovu anarhiju, bezvlašće, vandalizam i nasilje.

– Svi smo svjedoci da se u posljednjih nekoliko dana stvarala huškačka atmosfera i pozivalo na rušenje institucija, države i vlasti – kazao je Nikšić, apelirajući za smirivanje strasti i rješavanje problema putem dijaloga.

Poručio je da nijedna politička funkcija u BiH nije vrijedna jedne žrtve, te pozvao sve nezadovoljnike da putem institucija sistema rješavaju vlastite probleme, uz opasku da ovo što se danas dešavalo ne može predstavljati radnički niti građanski bunt.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.