Sarajevo

Lagumdžija domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog balkana 23. septembra u Njujorku

Ministar Lagumdžija je kazao da će sastanak u Njujorku biti održan u skladu s dogovorom sa sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana o unapređenju saradnje unutar Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP), održanog 10. jula 2014. godine u Kotoru.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana koji će 23. septembra biti održan u Njujorku, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Sastanku će također prisustvovati predstavnici EU i zemalja članica EU.

Ministar Lagumdžija je u izjavi za Agenciju FENA kazao da će sastanak u Njujorku biti održan u skladu s dogovorom sa sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana o unapređenju saradnje unutar Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP), održanog 10. jula 2014. godine u Kotoru.

Dodao je da će šefovi diplomatija zemalja regiona razgovarati o konkretizaciji regionalnih projekata, koje su zemlje regiona identificirale kao zajednički interes radi jačeg ekonomskog i političkog povezivanja, odnosno, realizaciji zaključaka nedavno održane berlinske Konferencije o zapadnom Balkanu, a kao pripremi za sastanak ministara vanjskih poslova i ekonomije u oktobru u Beogradu.

– Od početka se snažno zalažemo za realizaciju zajedničkih, regionalnih projekata u oblastima energetike, infrastrukture i sprječavanja i upravljanja prirodnim nepogodama – kazao je ministar Lagumdžija.

Konkretno se radi o realizaciji projekata Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), projekata regionalne prevencije i upravljanja prirodnim nepogodama: između BiH, Hrvatske i Srbije – uspostavljanje regionalnog centra za rano upozoravanje i praćenje poplava; između BiH, Hrvatske i Crne Gore – uspostavljanje regionalnog centra sa zajedničkim kanaderima, koji bi automatski djelovao na gašenju požara u regionu, kao i za izgradnju željezničke pruge Nikšić-Trebinje-Čapljina, modernizaciju željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, izgradnju međudržavnog mosta preko Save kod Svilaja, te realizaciju projekta obnove i modernizacije plovnog puta rijeke Save.

– Jedna od mogućnosti za jačanje regionalne saradnje jeste zajedničko korištenje diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), tzv. kolokacija, koju primjenjuju mnoge evropske zemlje na temelju bilateralnih i/ili multilateralnih ugovora – kazao je ministar Lagumdžija.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.