Ženeva

Kušljugić u Ženevi na redovnom jesenjem zasjedanju PSOEBS-a

Jesenje zasjedanje PSOEBS-a, koje je okupilo više od 450 učesnika iz 56 zemalja, ove godine posvećeno je ulozi parlamenata u novim bezbjednosnim izazovima

Slika

Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (PSOEBS) Mirza Kušljugić učestvuje na jesenjem zasjedanju PSOEBS-a, koje je u Ženevi počelo danas i traje do 5. oktobra 2014. godine.

Jesenje zasjedanje PSOEBS-a, koje je okupilo više od 450 učesnika iz 56 zemalja, ove godine posvećeno je ulozi parlamenata u novim bezbjednosnim izazovima.

Početak zasjedanja obilježila je otvorena debata o krizi u Ukrajini i o međunarodnim naporima da se situacija smiri.

Rasprave, koje su vođene u okviru političkog, ekonomskog i humanitarnog komiteta PSOEBS-a, odnosile su se na prijetnju ekstremizma, globalnu trgovinu oružjem i zaštitu manjinskih i prava migranata.

Učesnicima jesenjeg zasjedanja obratili su se predsjednik PSOEBS-a Ilkka Kanerva, predsedavajući OEBS-a i ministar inostranih poslova Švajcarske Didier Burkhalter, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer i Visoki komesar za nacionalne manjine OEBS-a Astrid Thors.

U okviru zasjedanja održan je i Mediteranski forum, o temi "Suočavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova u Mediteranskom regionu”, na kome su se prisutnim obratili šefovi parlamentarnih delegacija mediteranskih zemlja, OEBS-ovih partnera za saradnju.

Na marginama zasjedanja, Kušljugić se sastao sa delegacijama Narodne skupštine Republike Srbije, Hrvatskog sabora i Skupštine Crne Gore u PSOEBS-u.

Na sastanku je potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji delegacija parlamenata grupe zemalja jugoistočne Evrope u PSOEBS-a.

U Memorandumu je naglašeno da je saradnja u regionu ključna za punu relaksaciju međusobnih odnosa.

Istaknuto je, također, da je ovo vrijeme otvaranja novih prilika za zemlje jugoistočne Evrope, te da bi, uz dobru volju i iskrenu saradnju, pomenute četiri zemlje mogle dati značajan doprinos u poboljšanju međunarodne percepcije ovog dijela Evrope.

Memorandumom se definišu i konkretni zajednički ciljevi zemalja regiona, pozdravlja ostvareni napredak u regionalnoj saradnji zemalja zapadnog Balkana, izražava podrška evropskoj perspektivi svih zemalja jugoistočne Evrope i poziva Evropska unija (EU) da izbjegne stvaranje vještačkih prepreka zemljama regiona koje još nisu postale članice EU, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.