Travnik

Kurteš i Lukač održali radni sastanak s kantonalnim ministrima unutarnjih poslova

Sudionici redovnog radnog sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici OHR-a, EUSR-a i UNICEF-a, razmatrali su Informaciju o stanju sigurnosti tokom devet mjeseci ove godine, kao i pitanja od značaja za efikasnije operativno djelovanje policijskih struktura u skladu s važećim zakonodavstvom.

Slika

Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač sastali su se danas na Vlašiću s kantonalnim ministrima unutarnjih poslova i policijskim komesarima.

Sudionici redovnog radnog sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici OHR-a, EUSR-a i UNICEF-a, razmatrali su Informaciju o stanju sigurnosti  tokom devet mjeseci ove godine, kao i pitanja od značaja za efikasnije operativno djelovanje policijskih struktura u skladu s važećim zakonodavstvom.

Stanje sigurnosti u Federaciji BiH za spomenuti period ocijenjeno je zadovoljavajućim.

Istovremeno, sudionici sastanka potpisali su Sporazum o suradnji 11 ministarstava unutarnjih poslova (FMUP-a i 10 kantonalnih), odnosno uprava policija na planu uspostave i razvoja zajedničke baze podataka, uključujući i određene podatke tužiteljstava u BiH.

Direktor FUP-a Dragan Lukač istaknuo je da pokazatelji o sigurnosti na području FBiH  tokom devet mjeseci svjedoče o smanjenju broja registriranih krivičnih djela za deset posto u odnosu na isti period prošle godine.

Po njegovim riječima, za osam posto je smanjen broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

Međutim, u istom periodu došlo je do porasta broja saobraćajnih nezgoda za dva posto, a zabilježen i je i porast broja napada na ovlaštene osobe (policijske djelatnike) za 56 posto.

Naglašava da će takav trend biti nastavljen te da je sastanak bio prilika za razgovor o daljnim koracima na unapređenju policijskog rada s aspekta metodologije postupanja i međusobne suradnje policijskih organa, posebno na planu suzbijanja organiziranog kriminaliteta, krijumčarenja narkotika, trgovine ljudima i antiterorističkog djelovanja.

Na sastanku je bilo riječi i o pitanjima iz domena međunarodne saradnje, a njegovim sudionicima je predstavljen projekt koji podržava UNICEF, a tiče se donošenja zakona kojim će biti regulirano postupanje u krivičnopravnom postupku s maloljetnim osobama (delinkventima), odnosno djecom kao izvršiteljima određenih krivičnih djela.

U sklopu tog projekta bit će definirana i uloga policije u implementaciji tog zakona, a što predstavlja novinu u tretmanu maloljetnika koji su u sukobu sa zakonom.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.