OO SDP Vitez

Kruščica nikada neće biti vlasništvo pojedinaca da je daju kome oni hoće!

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona organizovat će javnu raspravu, koja će se održati u sali Općine Vitez, sutra, u utorak, 5.10.2021. godine, s početkom u 10:00 sati za Izdavanju prethodne vodne suglasnosti za dvije MHE u Kruščici. Naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera kako bi se osiguralo da što manje mještana prisustvuje ovoj raspravi i eventualno, na prepad, izvojevala bitka koju ovo Ministarstvo, u ime investitora, već nekoliko godina vodi protiv mještana ovog viteškog naselja.

U godinama koje su iza nas bilo je tu svega – bagera, policije, privođenja, prijetnji, ali i ustrajne borbe prvenstveno hrabrih žena Kruščice koje su zadobile divljenje ne samo dijela ekološki osviještene Bosne i Hercegovine, nego i svijeta, a za svoj rad su dobile ove godine i Goldmanovu nagradu, najveću međunarodnu nagradu u oblasti zaštite čovjekove sredine.

Sve ovo, kao ni brojne peticije građana Viteza koji se protive potpunom uništenju izvora Kruščice, koji je ujedno i izvorište koje napaja ne samo Vitez, nego i dobrim dijelom i Zenicu, nisu bili dovoljni nadležnom kantonalnom Ministarstvu da odustane od nakane da podjeli okolišne dozvole za izgradnju mini hidrocentrala na ovoj rijeci. Čak, šta više – pritisak se iz dana u dan pojačava. MHE Kruščica 1 i MHE Kruščica 2 po ministru Salkanu Merdžaniću, moraju što prije biti izgrađene i stavljene u pogon kako bi se zadovoljili kontraverzni investitori iz susjednih zemalja, a nikako interesi vlastitih građana koji bi mu, barem po zakonu, morali biti na prvom mjestu.

Općinska organizacija SDP BiH Vitez u potpunosti podržava sve opravdane zahtjeve građana Viteza i smatra da nadležno Ministarstvo treba i mora hitno povući sve saglasnosti za izgradnju MHE na rijeci Kruščici koje su date bez znanja i odobrenja mještana ovog područja, te izmijeniti postojeći Nacrt Prostornog plana SBK/KSB. Bosna i Hercegovina je država svih građana, a ne privatna prćija pojedinaca koji zbog svojih sitnošićarskih interesa poklanjaju možda i najvrjedniji resurs koji imamo – vodu! Zato pozivamo sve građane općine Vitez da sutra u 10:00 sati u što većem broju dođu na Javnu raspravu u zgradu Općine kako bi konačno zaustavili uništavanje Kruščice. Spasimo Kruščicu ne zbog nas – nego zbog naše djece!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu