OO SDP Vitez

Kruščica nikada neće biti vlasništvo pojedinaca da je daju kome oni hoće!

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona organizovat će javnu raspravu, koja će se održati u sali Općine Vitez, sutra, u utorak, 5.10.2021. godine, s početkom u 10:00 sati za Izdavanju prethodne vodne suglasnosti za dvije MHE u Kruščici. Naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera kako bi se osiguralo da što manje mještana prisustvuje ovoj raspravi i eventualno, na prepad, izvojevala bitka koju ovo Ministarstvo, u ime investitora, već nekoliko godina vodi protiv mještana ovog viteškog naselja.

U godinama koje su iza nas bilo je tu svega – bagera, policije, privođenja, prijetnji, ali i ustrajne borbe prvenstveno hrabrih žena Kruščice koje su zadobile divljenje ne samo dijela ekološki osviještene Bosne i Hercegovine, nego i svijeta, a za svoj rad su dobile ove godine i Goldmanovu nagradu, najveću međunarodnu nagradu u oblasti zaštite čovjekove sredine.

Sve ovo, kao ni brojne peticije građana Viteza koji se protive potpunom uništenju izvora Kruščice, koji je ujedno i izvorište koje napaja ne samo Vitez, nego i dobrim dijelom i Zenicu, nisu bili dovoljni nadležnom kantonalnom Ministarstvu da odustane od nakane da podjeli okolišne dozvole za izgradnju mini hidrocentrala na ovoj rijeci. Čak, šta više – pritisak se iz dana u dan pojačava. MHE Kruščica 1 i MHE Kruščica 2 po ministru Salkanu Merdžaniću, moraju što prije biti izgrađene i stavljene u pogon kako bi se zadovoljili kontraverzni investitori iz susjednih zemalja, a nikako interesi vlastitih građana koji bi mu, barem po zakonu, morali biti na prvom mjestu.

Općinska organizacija SDP BiH Vitez u potpunosti podržava sve opravdane zahtjeve građana Viteza i smatra da nadležno Ministarstvo treba i mora hitno povući sve saglasnosti za izgradnju MHE na rijeci Kruščici koje su date bez znanja i odobrenja mještana ovog područja, te izmijeniti postojeći Nacrt Prostornog plana SBK/KSB. Bosna i Hercegovina je država svih građana, a ne privatna prćija pojedinaca koji zbog svojih sitnošićarskih interesa poklanjaju možda i najvrjedniji resurs koji imamo – vodu! Zato pozivamo sve građane općine Vitez da sutra u 10:00 sati u što većem broju dođu na Javnu raspravu u zgradu Općine kako bi konačno zaustavili uništavanje Kruščice. Spasimo Kruščicu ne zbog nas – nego zbog naše djece!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.