Lagumdžija-Seiringer

Krov nad glavom i očuvanje posla prioriteti u narednom periodu

Seiringer je Lagumdžiju informirao da boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u cilju prikupljanja informacija o posljedicama katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju, sa namjerom da iste prezentira na predstojećem sastanku Odbora guvernera EBRD-a koji će 28. maja biti održan u Londonu.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa direktorom Konstituence Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Austriju, BiH, Izrael, Kazahstan, Kipar i Maltu Johannesom Seiringerom.

Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Libor Krkoška. 

Seiringer je  Lagumdžiju informirao da boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u cilju prikupljanja informacija o posljedicama katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju, sa namjerom da iste prezentira na predstojećem sastanku Odbora guvernera EBRD-a koji će 28. maja biti održan u Londonu. 

Lagumdžija je izrazio zahvalnost direktoru Seiringeru i EBRD-u uopće na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomognu Bosni i Hercegovini i konkretnim koracima koji se u tom smislu već poduzimaju. 

Informirao je sagovornika o trenutnoj situaciji u pogođenim područjima, od kojih je neka posjetio prije dva dana. 

Ponovio je da se pomoć treba odvijati u dvije faze. U prvoj fazi se radi o urgentnoj, humanitarnoj, pomoći koja će doprinijeti hitnom zbrinjavanju ljudi, snabdijevanju ljudi vodom, sprečavanju zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, osnovnoj medicinskoj pomoći ugroženom stanovništvu i osposobljavanju baznih komunikacija, dok se druga faza odnosi na pomoć u sanaciji šteta i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama. 

U procesu rekonstrukcije prioritet, prema Lagumdžijinim riječima, mora biti na osiguranju krova nad glavom ljudima koji su ostali bez cijele imovine, zbog čega će se u narednom periodu pokrenuti adekvatne zakonske procedure kako bi se omogućilo da općine pogođene katastrofom mogu dodijeliti besplatno zemljište i građevinske dozvole za izgradnju kuća. 

Drugi bitan prioritet je očuvanje postojećih poslova, posebno u oblasti malih i srednjih poduzeća, gdje EBRD u koordinaciji sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama može imati značajnu ulogu. 

Lagumdžija je istaknuo da će Bosni i Hercegovini u saniranju nastalih šteta biti potrebna međunarodna pomoć, za što će, nakon procjene šteta, biti potrebno, što je prije moguće, organizirati donatorsku konferenciju, te je izrazio očekivanje da će ista biti podržana od  EBRD-a. 

Direktor Seiringer je tokom susreta ponovio spremnost EBRD-a da u okviru planirane strategije ulaganja u BiH izvrši realokaciju dijela sredstava i usmjeri ih za pomoć u saniranju posljedica poplava, obnovu i rekonstrukciju te da zajedno sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama i u saradnji sa bh. vlastima radi na iznalaženju novih neophodnih sredstava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.