Forum seniora SDP BiH

Krizu isplate penzija riješiti odmah

Forum seniora/ki SDP BiH izražava duboko nezadovoljstvo i uznemirenost penzionera količinom političke neosjetljivosti i bahatosti još uvijek aktuelne vlasti u Federaciji BiH, kojom je proizvedena kriza oko mogućnosti isplate penzija za mjesec januar tekuće godine, zbog različitog tumačenja legaliteta i legitimiteta Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te zahtijeva da se proizvedena kriza riješi odmah i sada, kako bi se osigurala isplata penzija prema dinamici utvrđenoj zakonom.

Neusvajanjem budžeta ili privremene odluke o finansiranju Federacije BiH za 2019 godinu, još uvijek aktuelna parlamentarna većina SDA i HDZ je, svojom političkom neosjetljivošću i bahatošću, pokazala da za nju, nakon Općih izbora, penzioneri nisu relevantna politička činjenica zbog koje treba žurno zakazati sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije.

Sa druge strane, Vlada Federacije BiH, nije poduzela ništa, da osigura primjenu Zakona o PIO/MIO, iako se upravo često potiva na „dobre“ rezultate reforme u ovoj oblasti.

Takvim svojim odnosom, penzioneri, a prije svega oni koji primaju minimalne penzije i žive na granici linije siromaštva, a njih je skoro polovina ukupnog broja penzionera ( 193.000), dovedeni su pred svršen čin-da čekaju da politika odluči o njihovim životima i da žive u strahu od smrti.

Penzioneri su bili spremni da u procesu tranzicije državne imovine izgube sva materijalna dobra koja su stvarali u svom radnom vijeku za nove generacije i proživjeti sve nedaće ratnog i poratnog perioda, ali ne mogu dopustiti da im se uslovljava i uskračuje pravo da u starosti žive od svoga rada valoriziranog kroz sistem penzijskog i invalidskog osiguranja.

Zato Forum seniora/ki SDP BiH zahtijeva od rukovodstva i zastupnika Doma naroda Parlamenta Federacije, Vlade Federacije i OHR-a, da se proizvedena kriza riješi odmah i sada, kako bi se osigurala isplata penzija prema dinamici utvrđenoj zakonom i zaštitilo ljudsko dostojanstvo penzionera.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.