Irfan Čengić

Kriza je šansa da potroše milione više za plate

Irfan Čengić, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu Federacije BiH, osvrnuo se na povećanje stavke za plate iz budžeta za 2021. godinu i obraćanje premijera Fadila Novalića, kazavši da je kriza šansa da se potroše milioni više za plate.

“Građani moraju znati da od trenutka kada su glasali 2018. godine vlast u FBiH će potrošiti više od 61.000.000 KM u odnosu na stanje iz 2018., stavka za plate i naknade je povećana 17 miliona u 2019., pa ponovo istih 17 miliona u 2020., i za 2021. godinu je pored 17 miliona planirano još 10 miliona KM za plate”, istakao je zastupnik Čengić.

Čengić je naglasio da se budžet ne donosi u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH te da zastupnici nisu do 5. novembra dobili nacrt budžeta, što je obaveza prema tom zakonu.

Kao pozitivne stvari u budžetu se zahvalio na realizovanoj inicijativi za sredstva za JP Aerodrom u narednoj godini i planiranim sredstvima za zakon o roditeljima njegovateljima, koji je on predložio zajedno s delegatom Aljošom Čamparom.