Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić

Krivična odgovornost za Dodika i sve koji krše Ustav BiH

Povodom današnjih odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schimdta, na svom Facebook profilu oglasio se i premijer Federacije BiH i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

„Očekivana i potpuno opravdana odluka visokog predstavnika u BiH. Izmjenama Krivičnog zakona BiH, podrivanje i rušenje ustavnog poretka će biti krivično djelo, a počinioci procesuirani. Do sada je postalo očito da sankcije svjetskih sila nisu pogađale Dodika u mjeri u kojoj se to očekivalo, međutim, najnovijim Schmidtovim odlukama svi funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja Dodikove politike.

Schmidtove današnje odluke su jasna poruka svima onima koji smatraju da su iznad zakona i Ustava. Ali i jasna poruka svim kritičarima međunarodne zajednice u BiH i onima koji selektivno prihvataju ili odbacuju njene odluke u skladu sa svojim parcijalnim političkim interesima. Suspenzijom Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH izglasanog u NSRS i Zakona o nepriznavanju odluka OHR-a u RS-u, kao i izmjenama Krivičnog zakona međunarodna zajednica je još jednom pokazala da čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine, uprkos stalnim kritikama da ništa ne čine kako bi se suprostavile Dodiku i njegovoj antidržavnoj politici.

Politika koju Dodik vodi nije dobra ni za koga, najmanje za građane Republike Srpske. Morao je znati da će ga stići kazna za godine vrijeđanja i omalovažavanja institucija BiH, pokušaja njihovog urušavanja, podrivanja ustavopravnog poretka, provokacija, podređivanja državnih interesa interesima entiteta RS. Umjesto da je pronalazio rješenja da riješi finansijske i druge probleme s kojima se Republika Srpska suočava, Dodik je sve to podredio političkom populizmu i vrijeđanju države u kojoj je rođen i u kojoj živi, što nije proizvelo ništa osim međunacinalnih tenzija, mržnje i netrepeljivosti.

Istovremeno dobar je osjećaj znati da ničim nismo doprinijeli takvoj atmosferi već smo konstruktivnim dijalogom pokušali vratiti stvari u ustavnopravne okvire. Schmidtova odluka je dijelom rezultat takvog našeg zalaganja i promjene pristupa. Jasno je bilo da, ako nije spreman na razgovor i dogovor, da će reagovati međunarodna zajednica, što se i desilo“, navodi se.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.