Magazinović u Beogradu: Kriminal i korupcija su najveća kočnica napretku regije

Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović boravi u Beogradu gdje prisustvuje konferenciji pod nazivom „Učvrstiti Evropsku ideju na zapadnom Balkanu“ u organizaciji Friedrich Ebert fondacije i beogradskog Fonda za političku izuzetnost, na kojoj je pored ostaloga prezentovan i istoimeni politički dokument parlamentarne grupe SPD iz njemačkog Bundestaga.

Ovim dokumentom se još jednom naglašava spremnost socijaldemokrata iz najrazvijenijih država EU da naš region zadrže u fokusu pažnje, te njihovo iskreno opredjeljenje da proces pridruživanja država regije bude što brži i uspješniji.

Analizirajući trenutnu situaciju, kroz ovaj dokument, poslanici Bundestaga jasno definišu tri važna faktora ubrzanja puta u EU: iskoristiti novi momentum koji postoji za zemlje Balkana, unaprijediti ekonomiju, te ojačati demokratiju i civilno društvo.

Magazinović je kao jedan od panelista na ovoj Konferenciji govorio na temu „Unaprjeđenje ekonomskog razvoja kao preduslov za članstvo u EU“. Tom prilikom on je, pored ostaloga, naglasio borbu protiv kriminala i korupcije kao jednim od veoma važnih preduslova za povećanje i stranih, ali i domaćih investicija. U svom izlaganju, kao jedan od važnih aspekata ekonomskog razvoja je naveo i unaprjeđenje regionalne ekonomske saradnje, kao i infrastrukturno povezivanje zamalja regije kroz projekte kao što su izgradnja pruge Sarajevo-Beograd i Jadransko jonski i drugi saobraćajni koridori koji treba da spajaju i zemlje regije međusobno i njih zajedno sa EU.

Magazinović je iskoristio ovo obraćanje da naglasi važnost Berlinskog procesa i potrebu da lideri Balkana maksimalno iskoriste mogućnosti koje se u okviru njega otvaraju, te se još jednom zahvalio socijaldemokratima Njemačke na njihovom doprinosu da tzv. „Novi pristup EU prema BiH“ ugleda svjetlo dana i postane relevantan proces koji daje novu priliku BiH da nakon duže stagnacije učini iskorak prema EU.

Na kraju, on je primjerima upravo iz regije Balkana ilustrovao neujednačen odnos EU prema zemljama aspirantima za članstvo u EU, te naglasio veliki broj preduslova za BiH koji su se pojavljivali i nestajali, a koji nisu važili za druge zemlje regije. Zbog toga je još jednom ponovio poziv da se Bosni i Hercegovini što prije dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Završavajući svoje izlaganje posebno je naglasio potrebu da što prije otpočnu pregovori BiH za članstvo u EU, te iznio očekivanje da će se primarno pregovarati o poglavljima koja se tiču borbe protiv kriminala i korupcije koji su, bez obzira na druge velike probleme, najveća kočnica napretka i Bosne i Hercegovine i regije. Svima je jasno da u regiji ima mnogo onih na odgovornim pozicijima koji iz ličnog straha od vladavine prava koče napredak zemalja regije prema EU, te je ovakav pristup i red koraka neophodan, naglasio je Magazinović.

Pored učešća na Konferenciji, Magazinović je imao i niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima sestrinskih stranaka iz susjednih zemalja i EU gdje su razmjenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zemljama regije.