SDP BiH Ilidža

Kratkoročne mjere Vlade KS neće riješiti problem zagađenja zraka

Najodgovorniji zašto građani Ilidže i ostatka KS godinama u zimskom periodu udišu zagađen zrak su vlasti na svim razinama. Prije svega se to odnosi na kantonalnu i općinsku vlast.

Kratkoročne mjere koje je usvojila Vlada KS na posljednjoj sjednici neće doprinijeti rješavanju problema zagađenja zraka. Usvojene mjere kantonalne Vlade će djelimično smanjiti onečišćenje zraka u KS, ali ne i trajno riješiti ovaj problem. One su pokazatelj nespremnosti ili nesposobnosti nadležnih da uoče stvarne uzroke ovog gorućeg problema koji direktno ugrožava zdravlje građana.

Nerad vlasti za posljedicu ima osiromašenje većine građana, što pak posljedice ima i na čistoću zraka odnosno cjelokupnu životnu sredinu. Uslijed egzistencijalne ugroženosti su građani primorani da svoje domove zagrijavaju derivatima i prevoze zastarjelim osobnim automobilima koji znatno emituju štetne materije u zrak. Također, vlast nije omogućila većini građana da mogu adekvatno utopliti svoje domove, što bi smanjilo potrošnju derivata za zagrijavanje.

Enorman broj automobila u saobraćaju čija je prosječna starost 17 godina je posljedica katastrofalnog javnog gradskog prijevoza. Nema sumnje da bi efikasan javni gradski prevoz građane ponukao da isti koriste. Samim tim bi se i smanjile količine štetnih materija u zraku.

Poseban problem koji je doprinijeo da se građani guše u smogu, a pred kojim općinske i kantonalna vlast žmiri je gradnja objekata bez poštivanja urbanističkih planova. Izraženo je to kroz okupaciju zelenih površina na kojima se grade objekti različite namjene, a pri tome na području KS nije napravljen niti jedan veći park u KS. Uprkos preporuci struke da nije prihvatljivo graditi izrazito visoke objekte u sarajevskoj dolini, građani tome svjedoče već godinama.

Nadamo se da vlastodršci ne vjeruju da je vikend posjeta obližnjim sarajevskim planinama rješenje za onečišćeni zrak. Ukazujemo im da nisu svi građani u mogućnosti da sebi priušte tu posjetu, te ih pozivamo da već jednom se istinski uhvate u koštac sa stvarnim uzročnicima i dugoročno riješe problem zagađenja zraka.