Press konferencija KO SDP BiH HNK

Krajnje je vrijeme da Srbi i srpski jezik uđu u Ustav HNŽ-a

Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDP-a predstavio je javnosti amandmane koje je ta stranka uputila u skupštinsku proceduru, a kojima bi se trebao uskladiti Ustav HNŽ-a s odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Po riječima predsjednika ŽO SDP-a BiH HNŽ-a Zorana Mikulića, krajnje je vrijeme da se županijski ustav uskladi s Ustavom Federacije BiH te da se priča o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda u HNŽ-u i formalno-pravno završi.

SDP BiH u svojim amandmanima predlaže da se srpski narod, kao i srpski jezik i ćirilično pismo, “ugradi” u Ustav HNŽ-a i izjednači s druga dva konstitutivna naroda i jezika.
Također, predlaže se da se pri upošljavanju u javni ustanovama i institucijama, kao i pri formiranju vlasti te odlučivanju u institucijama vlasti vodi računa o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i predstavnika ostalih.

– Definirali smo i pitanje vitalnog nacionalnog interesa i sud koji odlučuje o tim pitanjima, budući da do sada nisu bili točno precizirani osnovni pojmovi zbog kojih bi se pokrenuo taj vitalni interes niti su pitanje vitalnog nacionalnog interesa mogli pokrenuti predstavnici srpskog naroda, kao ni predstavnici ostalih – istaknuo je Mikulić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a Amer Zagorčić podsjetio je da je njegova stranka dugi niz godina pokretala razne inicijative vezane za pitanje konstitutivnosti naroda, a sada su se stekli “određeni uvjeti” da se amandmani upute u Skupštinu HNŽ-a.
– Naše inicijative nisu padale na plodno tlo jer se nije mogla skupiti potrebna dvotrećinska većina za izmjenu Ustava. Sada je vrijeme sazrelo i ovo pitanje mora biti tretirano. Građani srpske nacionalnosti i ostali moraju naći svoje mjesto u Ustavu HNŽ-a, ravnopravno sa svim ostalim građanima – kazao je Zagorčić.

Potpredsjednica ŽO SDP BiH HNŽ-a Vesna Saradžić kazala je kako je, po primitku amandmana, Skupština HNŽ-a dužna u roku od 15 dana zakazati sjednicu i očitovati se o njima.
– Kada se povede priča o ovoj problematici, onda dobijem odgovor kako je i de facto i de jure sve u redu u ovoj županiji, bez obzira što Ustav nije usklađen s Ustavom Federacije BiH. Ako je i de facto i de jure sve uredu, onda se postavlja pitanje kome smeta ta tehnička intervencija? Da ne prejudiciramo, to ćemo vidjeti na sljedećoj sjednici Skupštine – zaključila je Saradžić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu