Otvoreno pismo Jensu Stoltenbergu, Generalnom sekretaru NATO-u

Krajnje je vrijeme da se političke snage u BiH uozbilje oko procesa pristupanja NATO-u

Poštovani gospodine Generalni sekretaru,

Dopustite nam da izrazimo zadovoljstvo zbog Vaše posjete Bosni i Hercegovini u teškim trenucima naše zajedničke istorije. Naša zemlja se nalazi u najdubljoj političkoj krizi koja predstavlja prijetnju, ne samo naporima za članstvo u NATO-u, nego i prijetnju stabilnosti regije, ali i cijelog kontinenta.
Sigurni smo da ste upoznati sa dešavanjima iz septembra 2016. godine, koja su se, unatoč jasnoj zabrani Ustavnog suda BiH, desila nakon održavanja nezakonitog i neustavnog referenduma organiziranog od strane vlasti entiteta Republika Srpska. S obzirom da nije bilo odgovora mjerodavnih mehanizama međunarodne zajednice, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, nelegalni referendum je popraćen nizom političkih kriza i napada na ustavni poredak. Vlasti u entitetu Republika Srpska, uz direktnu odgovornost i naredbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministrice odbrane Marine Pendeš, učestvovale su u narušavanju lanca komandovanja u Oružanim snagama BiH koristeći dio jedinica nelegalno.
Ono što posebno zabrinjava i što želimo posebno naglasiti jeste da je u ovom kršenju zakona učestvovao i Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih Snaga BiH. Također, u tim dešavanjima učestvovala je gotovo kompletna civilna i vojna komanda Oružanih snaga BiH, a sa kojima ćete, tokom svog boravka u BiH, imati sastanke. Zbog toga, možemo reći da opravdano cijenimo kako se jedan dio ovih lica otvoreno suprotstavlja članstvu BiH u NATO-u, dok drugi dio, očigledno, ne posjeduje potreban nivo integriteta, odlučnosti i profesionalnosti da uspješno vodi proces učlanjenja BiH u NATO.
Sasvim sigurno Vam je poznato i da je zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle M. Wilz, reagovala povodom ovih događaja i uputila pismo ministrici odbrane BiH, u kojem je jasno istaknuto kako bi “učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa obilježavanja „Dana Republike Srpske“ 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani. Te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovo učešće bi predstavljalo i kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i moglo bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A tog sporazuma“.

Najžešće smo osudili ovaj napad na pravni poredak u našoj zemlji. Nadamo se da ćete uraditi sve što je u vašoj moći da podržite vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, posebno kažnjavanje odgovornih za narušavanje lanca komandovanja u Oružanim snagama. Smatramo da je nakana ovog nelegalnog čina bila da se spriječi ulazak BiH u NATO pakt, što je i javno proklamovani cilj dijela odgovornih.
Želimo Vas upoznati da je iz navedenih razloga od strane najvećeg opozicionog bloka i to Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza podnešena krivična prijava Tužilaštvu BiH zbog osnovanih sumnji da je počinjen niz zloupotreba položaja prilikom nezakonitog angažiranja dijela jedinica Oružanih snaga BiH u obilježavanju neustavnog Dana entiteta RS, održanog 9. januara 2017. godine.
Nemamo nikakvih iluzija da su sve ove aktivnosti, u vezi sa narušavanjem lanca komandovanja, svjesno sračunate i provedene i iz razloga da se dodatno uspori ili zaustavi daljnji napredak BiH prema članstvu u NATO savezu.
Odlučili smo da Vam se obratimo na ovaj način i upoznamo javnost sa ovim pismom i stavovima, jer cijenimo kako je krajnje vrijeme da se zaustavi dvolična politika koju vode brojni dužnosnici unutar BiH, kada je u pitanju put BiH ka NATO savezu.
Mi, kao potpisnici ovog pisma, u potpunosti smo opredijeljeni ka postizanju ovog cilja, jer čvrsto vjerujemo da je za stabilnost i daljnji napredak BiH, članstvo u NATO savezu apsolutno nezaobilazan element.
I ovim putem želimo Vam potvrditi ovo opredjeljenje, te Vas ujedno zamoliti da i Vi date svoj doprinos konačnom raskrinkavanju ove dvolične politike i na koncu njenom zaustavljanju, a sve u interesu ostvarenja cilja kojeg smo naveli. Nama, u atlantski orijentisanim političkim snagama u BiH, više nego ikada poslije okončanja rata 1995. godine i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, treba jasna i nedvosmislena podrška naših saveznika.
Smatramo da je krajnje vrijeme da se političke snage u BiH potpuno uozbilje kada je u pitanju pristupanje NATO-u, jer, u protivnom, može doći do produbljivanja nestabilnosti u našoj zemlji, što bi neminovno proizvelo neželjene posljedice po region i posebno članice NATO pakta, kao što je Republika Hrvatska. Imajući u vidu specifičnu situaciju u BiH, naše državno uređenje i historiju, cijenimo kako bi prevazilaženju takvih odnosa i napretka države i regiona pomoglo i svojevrsno olakšavanje uslova koje NATO propisuje našoj zemlji.
Naša nakana je da nastavimo raditi sve što je u našoj moći da integrišemo Bosnu i Hercegovinu u NATO i nadamo se da ćemo u tome imati Vašu nedvosmislenu podršku.