Otvoreno pismo Jensu Stoltenbergu, Generalnom sekretaru NATO-u

Krajnje je vrijeme da se političke snage u BiH uozbilje oko procesa pristupanja NATO-u

Poštovani gospodine Generalni sekretaru,

Dopustite nam da izrazimo zadovoljstvo zbog Vaše posjete Bosni i Hercegovini u teškim trenucima naše zajedničke istorije. Naša zemlja se nalazi u najdubljoj političkoj krizi koja predstavlja prijetnju, ne samo naporima za članstvo u NATO-u, nego i prijetnju stabilnosti regije, ali i cijelog kontinenta.
Sigurni smo da ste upoznati sa dešavanjima iz septembra 2016. godine, koja su se, unatoč jasnoj zabrani Ustavnog suda BiH, desila nakon održavanja nezakonitog i neustavnog referenduma organiziranog od strane vlasti entiteta Republika Srpska. S obzirom da nije bilo odgovora mjerodavnih mehanizama međunarodne zajednice, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, nelegalni referendum je popraćen nizom političkih kriza i napada na ustavni poredak. Vlasti u entitetu Republika Srpska, uz direktnu odgovornost i naredbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministrice odbrane Marine Pendeš, učestvovale su u narušavanju lanca komandovanja u Oružanim snagama BiH koristeći dio jedinica nelegalno.
Ono što posebno zabrinjava i što želimo posebno naglasiti jeste da je u ovom kršenju zakona učestvovao i Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih Snaga BiH. Također, u tim dešavanjima učestvovala je gotovo kompletna civilna i vojna komanda Oružanih snaga BiH, a sa kojima ćete, tokom svog boravka u BiH, imati sastanke. Zbog toga, možemo reći da opravdano cijenimo kako se jedan dio ovih lica otvoreno suprotstavlja članstvu BiH u NATO-u, dok drugi dio, očigledno, ne posjeduje potreban nivo integriteta, odlučnosti i profesionalnosti da uspješno vodi proces učlanjenja BiH u NATO.
Sasvim sigurno Vam je poznato i da je zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle M. Wilz, reagovala povodom ovih događaja i uputila pismo ministrici odbrane BiH, u kojem je jasno istaknuto kako bi “učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa obilježavanja „Dana Republike Srpske“ 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani. Te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovo učešće bi predstavljalo i kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i moglo bi se razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A tog sporazuma“.

Najžešće smo osudili ovaj napad na pravni poredak u našoj zemlji. Nadamo se da ćete uraditi sve što je u vašoj moći da podržite vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, posebno kažnjavanje odgovornih za narušavanje lanca komandovanja u Oružanim snagama. Smatramo da je nakana ovog nelegalnog čina bila da se spriječi ulazak BiH u NATO pakt, što je i javno proklamovani cilj dijela odgovornih.
Želimo Vas upoznati da je iz navedenih razloga od strane najvećeg opozicionog bloka i to Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza podnešena krivična prijava Tužilaštvu BiH zbog osnovanih sumnji da je počinjen niz zloupotreba položaja prilikom nezakonitog angažiranja dijela jedinica Oružanih snaga BiH u obilježavanju neustavnog Dana entiteta RS, održanog 9. januara 2017. godine.
Nemamo nikakvih iluzija da su sve ove aktivnosti, u vezi sa narušavanjem lanca komandovanja, svjesno sračunate i provedene i iz razloga da se dodatno uspori ili zaustavi daljnji napredak BiH prema članstvu u NATO savezu.
Odlučili smo da Vam se obratimo na ovaj način i upoznamo javnost sa ovim pismom i stavovima, jer cijenimo kako je krajnje vrijeme da se zaustavi dvolična politika koju vode brojni dužnosnici unutar BiH, kada je u pitanju put BiH ka NATO savezu.
Mi, kao potpisnici ovog pisma, u potpunosti smo opredijeljeni ka postizanju ovog cilja, jer čvrsto vjerujemo da je za stabilnost i daljnji napredak BiH, članstvo u NATO savezu apsolutno nezaobilazan element.
I ovim putem želimo Vam potvrditi ovo opredjeljenje, te Vas ujedno zamoliti da i Vi date svoj doprinos konačnom raskrinkavanju ove dvolične politike i na koncu njenom zaustavljanju, a sve u interesu ostvarenja cilja kojeg smo naveli. Nama, u atlantski orijentisanim političkim snagama u BiH, više nego ikada poslije okončanja rata 1995. godine i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, treba jasna i nedvosmislena podrška naših saveznika.
Smatramo da je krajnje vrijeme da se političke snage u BiH potpuno uozbilje kada je u pitanju pristupanje NATO-u, jer, u protivnom, može doći do produbljivanja nestabilnosti u našoj zemlji, što bi neminovno proizvelo neželjene posljedice po region i posebno članice NATO pakta, kao što je Republika Hrvatska. Imajući u vidu specifičnu situaciju u BiH, naše državno uređenje i historiju, cijenimo kako bi prevazilaženju takvih odnosa i napretka države i regiona pomoglo i svojevrsno olakšavanje uslova koje NATO propisuje našoj zemlji.
Naša nakana je da nastavimo raditi sve što je u našoj moći da integrišemo Bosnu i Hercegovinu u NATO i nadamo se da ćemo u tome imati Vašu nedvosmislenu podršku.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.