Saopštenje za javnost SDP BiH

Krajnje je vrijeme da OHR reaguje na očitu diskriminaciju nesrpske djece u RS-u

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje kršenje Ustavom BiH i važećim zakonima zagarantovanih prava od strane vlasti u RS-u, koje istrajavaju na negiranju bosanskog jezika, čime direktno diskriminiraju djecu nesrpske nacionalnosti u ovom bh entitetu.

Zbog toga su povratnička djeca ponovo primorana ići na instruktivnu nastavu, kako bi se spriječilo planirano ugnjetavanje, ponižavanje i, u konačnici, iseljavanje djece čiji su roditelji preživjeli genocid i etničko čišćenje na istom prostoru na kojem im se sada uskraćuju osnovna ljudska prava.

Bruka i sramota je da se u 21. stoljeću bilo kome osporava pravo da svoj jezik zove kako god želi i da ga izučava, a posebno ukoliko se radi o Ustavom zagarantovanim pravima jednog od tri konstitutivna naroda.

Vlasti RS-a, a prije svega njen predsjednik i vlada, moraju prestati sa osporavanjem prava na bosanski jezik, jer u protivnom, neće moći izbjeći odgovornost za planiranu diskriminaciju i protjerivanje nesrpskog stanovništva sa prostora manjeg bh. entiteta.

S obzirom da se ova brutalna kršenja osnovnih prava već izvjesno vrijeme dešavaju uz nijemo posmatranje predstavnika međunarodne zajednice, pozivamo Ured Visokog predstavnika da konačno reaguje, jer se evidentno radi o problemu koji je u njihovom direktnom mandatu, s obzirom da se radi o direktnom kršenju aneksa 4 i 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.