Tirana

Krajem maja biznis forum privrednika iz Albanije i BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravit će 23. maja u radnoj posjeti Republici Albaniji, potvrdio je za Agenciju Anadoliju Flamur Gashi, ambasador Albanije u BiH.

Slika

Tom prilikom Lagumdžija će sa zvaničnicima Albanije, a kao što je to AA ranije objavila, potpisati sporazum o olakšanom prelasku međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Albanije, samo sa ličnim kartama. Sporazum bi se trebao početi primjenjivati od početka ljetne sezone.

Saradnja u oblasti energetike, turizma i agrobiznisa 

"To će biti prvo potpisivanje sporazuma i njegova primjena za Albaniju i BiH o prelasku granice samo sa ličnim kartama država koje međusobno ne graniče. I sa tog aspekta, ali i privrednog i turističkog, to će imati značajne rezultate. Albanija je pripremila i tri sporazuma iz oblasti saradnje u domenu pravde za koja smo spremni da se potpišu tokom posjete ministra vanjskih poslova BiH Tirani, ali vidjet ćemo da li će to učiniti dr. Lagumdžija ili ministar pravde", naglasio je Gashi. 

Ambasador Albanije u BiH za AA je potvrdio kako sa zajedno sa Lagumdžijom u Albaniju putuje 30 bh. privrednika te da će u Tirani biti održan Biznis forum privrednika Albanije i BiH.

"Tri su ključna domena saradnje o kojim će se razgovarati na Biznis forumu: agrobiznis, energetika i turizam. Mislimo kako u tim oblastima ima dovoljno kapaciteta za veću saradnju privrednika Albanije i BiH", ocijenio je Gashi. 

Gosti iz BiH na albanskim plažama

Očekuje se da uz Republiku Tursku, najviše gostiju iz BiH u ovogodišnjoj ljetnjoj sezoni posjeti upravo Albaniju. Olakšani prelazak granice samo sa ličnim kartama to će im uveliko olakšati. 

To posebno ako se ima na umu da prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH čak 638.052  državljana BiH nemaju putnu ispravu (pasoš), jer im je ona istekla, a nisu podnijeli zahtjev za zamjenu. 

Također, oko 30.000 bh. građana još uvijek ima stare pasoše, koji nisu biometrijski, a čiji krajnji rok važenja ističe u oktobru. I za njih će sporazum o prelasku međudržavne granice BiH i Albanije samo sa ličnom kartom značiti puno, jer ga neće morati zamijeniti novim u toku ljetne sezone.

Naime, ulazak u neku državu sa pasošem podrazumijeva da on važi najmanje još tri mjeseca nakon završetka putovanja. U slučaju starih bh. pasoša to neće biti slučaj.   

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.