KO SDP SBK

Krah politike SDA u Srednjobosanskom kantonu

Nedavno je održana vanredna sjednica Skupštine SBK/KSB sa jednom tačkom dnevnog reda „Rješavanje pitanja MSŠ „Travnik“ u Travniku“.

Naime, za 14. august putem suda zakazano je preuzimanje zgrade, koju koristi MSŠ Travnik, od strane Vrhbosanske nadbiskupije, za što postoje pravosnažne presude Evropskog suda u Strazburu, Ustavnog suda F BiH, Kantonalnog i Općinskog suda Travnik.

Za 15 godina, koliko traje ovaj proces, SDA, koja čini vlast u Općini Travnik, Kantonu i Federaciji sve vrijeme, nije uspjela, da napravi novu školsku zgradu. Ovaj slučaj najbolje pokazuje svu nezainteresiranost, nesposobnost i nemoć politike SDA da riješi jedan od gorućih problema u obrazovanju. Umjesto da kreditna sredstva u visini od 18 miliona KM, koje je podigao Kanton i 6 miliona, koje je podigla Općina Travnik, usmjere u završetak zgrade, draže im je prostiranje predizbornog asfalta.

Ni SDA ni njihov stalni koalicioni partner, HDZ, nisu bili zainteresirani da se prijedlog Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini SBK/KSB o sklapanju sporazuma na godinu dana po kojem bi škola koristila zgradu Nadbiskupije u narednoj školskoj godini, te da se hitno napravi „Akcioni plan“, u kojem bi Općina, Kanton i Federacija dogovorili način finansiranje i rokove za završetak gradnje započete školske zgrade.
Pozivamo odgovorne, Vladu SBK/KSB, Općinu Travnik i Vladu F BiH, da prihvate naš prijedlog sa sjednice Skupštine, koji je u ovom trenutku najbolje, ako ne i jedino, rješenje ovog problema.