Damir Mašić za O kanal

Krađa glasova na izborima je puno veći problem od novogodišnjih želja Čovića

Ni dalje nema konsenzusa kada je riječ o pregovorima o Izbornom zakonu BiH.

Gost večerašnjeg O Dnevnika bio je Damir Mašić, član pregovaračkog tima SDP-a.

– Teško je doći do dogovora sa onima koji žele danas doslovno svojim rješenjima, ucjenama i ultimatumima vezanim za ta rješenja ne povedu naprijed u 21. stoljeće nego da nas vrate nazad u srednji vijek. U takvim okolnostima teško je doći do dogovora i praktično je nemoguće osim da pristanete na sve te ultimatume. Sreća je pa se do sada još uvijek nije pristalo na tu vrstu ultimatuma, barem ne od strane one većine koja bi mogla implementirati kroz oba doma Parlamenta BiH. Zbog toga smo u situaciji u kojoj jesmo. Prvo, konkretno, SDP i opozicione stranke su uključene u ovaj proces u četvrtom kvartalu 2021. godine. Praktično krajem godine, prije tri mjeseca. A ti pregovori se vode duže od godinu dana. Znači, metodologija vođenja tih razgovora od strane, prije svega, Evropske komisije, bila je takva. Po nama je u startu bila pogrešna, ocijenio je Mašić, te dodao:

Drugi problem je taj kada vodite bilo koju vrstu pregovora, bez obzira koliko ima pregovarača, normalno je da svi dođu sa svojim prijedlozima. I onda svi razmatramo sve prijedloge i pokušavamo sublimirati to i naći neki zajednički sukus svega toga. Međutim, to u ovom slučaju nije bio konkretni primjer jer je bilo potpuno obrnuto. Na sto su stavljeni doslovno ultimatumi, ucjene i zahtjevi HDZ-a BiH i Dragana Čovića. Onda, kao, svi mi ostali bi trebali to prihvatiti i sve što preložite sa strane, o tome se ne razgovara. Prilično loše vođeni razgovori i pregovori koji u konačnici ne mogu ni rezultirati nekim uspjehom, naveo je.

Zbog toga, dodaje, jedino rješenje je bilo barem pokušati dati svoj doprinos.

. Učestvovali smo u razgovorima koji su se ticali isključivo poboljšanja legitimiteta i kredibiliteta izbornog procesa. Mi smatramo da je danas problem sve veće krađe na izborima puno veći problem u BiH od toga na koji način će se birati članovi Predsjedništva BiH. Pokušali smo svojim prijedlozima i rješenjima učiniti da taj izborni proces bude bolji. To je za nas stvarni problem, a ne ono što je privatna ili novogodišnja želja Dragana Čovića, istakao je Mašić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.