Irfan Čengić

Korupcija počinje od dana izbora

Generalni sekretar SDP BiH, Irfan Čengić, održao je sastanak sa predstavnicima Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), međunarodne organizacije koja djeluje u više od 30 zemalja i angažuje više od 300 eksperata u polju izbornih procesa. Sastanku je prisustvovao Chad R. Vickery, direktor Centra za primjenjena istraživanja pri IFES-u, te dr. Beata Martin-Rozumilowicz, direktor IFES-a za Europu i Euroaziju.

Tema razgovora bili su načini unaprjeđenja izbornog procesa, kao i postojeće neregularnosti i nepravilnosti u izbornom procesu i u toku izborne kampanje.

„Brojni propusti prije kampanje, u toku kampanje i naročito na sam dan izbora pokazuju da su neophodne promjene koje bi donijele pošteniji sistem. . Naša Centralna izborna komisija trenutno ne posjeduje adekvatne kapacitete za nadziranje finansijskih tokova i vjerujem da je potrebno kreirati posebnu instituciju koja bi imala kapacitet, imala nadležnost i mogućnost izricanja kazne i bavilo se specifično finansijkom kontrolom rada političkih stranaka.

Svaki građanin može vidjeti kako su izvještaji koje brojne stranke predaju nerealni. SDP se tu nalazi u podređenom položaju jer veoma često izvještaji nas pokazuju kao stranku koja u izborima potroši najviše ili skoro najviše novca, dok je analizom medija, bilborda, online kampanje, reklama na TV-u, itd. veoma očito da druge stranke višestruko izdvajaju i troše na ove aktivnosti. Ista stvar je i sa uposlenima u strankama, SDP ima najviše prijavljenih radnika, dok većina stranak ima jednocifren prijavljeni broj radnika a svjedoci smo da imaju mnogo više radnika na terenu Svaki korak u tom smjeru ima našu punu podršku. U tom smislu raduje me interesovanje IFES-a i iskreno se nadam da ćemo nastaviti sarađivati kako bismo poboljšali izborni proces i umanjili prostor za izborne krađe i prevare“, poručio je Čengić nakon sastanka.

Predstavnicima IFES-a su također prezentovana tri zakonska rješenja i politike koje se tiču izbornog procesa, a na kojima SDP predano radi. U pitanju je integrisanje novih tehnologija u izborni proces, smanjenje cenzusa unutar liste, te nedavno predloženi federalni Zakon o izbornim jedinicama. Sva tri rješenja imaju za cilj uspostaviti poštenije i pravednije standarde koji za posljedicu trebaju imati veće poštivanje volje naroda i garanciju da će rezultati izbora pokazati volju birača, a ne volju brojača. Predstavnici IFES-a pokazali su veliko interesovanje i volju da se uključe u daljnju realizaciju mjera iz predloženih zakona, te je dogovorena i daljnja saradnja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.