Veliki broj posjetitelja

Korupcija je zlo našeg vremena – javna tribina SDP BiH i DF u Livnu

U punoj sali hotela Park u Livnu održana je javna tribina na temu „Korupcija zlo našeg vremena“. Tribinu su organizirale općinske organizacije Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH iz Livna.

Uvodno izlaganje na tribini je imala mlada predsjednica OO Demokratske fronte Livno, Ana Konta, koja je naglasila “kako se nada da će budućnost ove zemlje biti građena na društvu bez nepotizma i korupcije i da će se uspješno stati na kraj parazitskom stranačkom sustavu koji vlada u našoj BiH“.

Prof. dr. Dženan Đonlagić, predsjednik kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i potpredsjednik DF-a se osvrnuo na opasnosti političke korupcije za ovu zemlju. Istaknuo je kako BiH prema podacima gubi cca. 1,5 milijardu KM zbog korupcije na godišnjem nivou, a u isto vrijeme vlast se zadužuje novim tranšama MMF-a.

Zukan Helez, zastupnik u Domu Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDP-a se osvrnuo na probleme kod revizije boračkih penzija i na probleme s kojima se susretao dok je radio na reviziji istih.

Maja Gasal-Vražalica, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, navela je kako je nus produkt korupcije sve brojniji odlazak naših građana, te kako se moramo boriti protiv korupcije i njenih nus produkata. Taj vid borbe uključuje procesuiranje svih onih uključenih u korupciju.

O razmjerama korupcije u BiH govorio je Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a te je istaknuo kako su nedavno on i kolegica Maja Gasal Vražalica prisustvovali seminaru u Washingtonu, te kako se cijelo vrijeme seminara govoril o korupciji u BiH iako korupcija i nije bila tema seminara. Magazinović je istaknuo kako je priča o podjelama i nacionalnoj mržnji samo paravan za kriminal i korupciju.

Akademik Slavo Kukić je rekao „kako su nažalost kriminal i korupcija postali stil života u BiH. Isto tako po svim važećim svjetskim i europskim mjerenjima po kojima se mjeri stopa kriminala i korupcije pokazuju kako je BiH u samom europskom vrhu i po stopi kriminala i po stopi korupcije. Rezultat navedenog je to da nas je po popisu stanovništva iz 2013. godine milion manje nego prema popisu iz 1991, a u periodu od 2013.-2016. još nas je 150.000 manje“, istaknuo je profesor Kukić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je rekao kako trenutna politička klima u BiH, u kojoj je nacionalna retorika podjela paravan za kriminal i korupciju, rezultira sve većim odlaskom, kako mladih ljudi u potrazi za poslom, tako i onih koji imaju dobro plaćeno zaposlenje, jer jednostavno ne žele odgajati svoju djecu u takvim okolnostima.

Predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić je između ostalog naveo kako bez politike nema korupcije te kako je korupcija prisutna u svim društvima. „Međutim, nažalost korupcija u BiH ima takve razmjere da je postala rak rana našeg društva protiv koje se moramo boriti svim sredstvima“, te dodao kako je posebno opasna tzv. mentalna korupcija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.