Predstavnici AccerolMittala u Vladi FBiH

Korak ka rješenju problema

Prema današnjem dogovoru, Porezna uprava FBiH će sačiniti i Federalnoj vladi dostaviti cjelovitu informaciju o dugovanjima Željezare Zenica, te o procjeni vrijednosti imovine ove kompanije. Vlada bi, sa svoje strane, donijela zaključak o brisanju hipoteke s dijela imovine koji je sada vlasništvo AcelorMittala

Slika

Današnji razgovor premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, federalnih ministara Ante Krajine i Erdala Thulja, te direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića s predstavnicima AcelorMittala rezultirao je dogovorom o mogućem modelu rješenja problema koje ova zenička kompanija ima s uknjižbom dijela imovine kupljene od Željezare Zenica.

Naime, Porezna uprava FBiH je, zbog velikih dugovanja, imovinu Željezare Zenica stavila pod hipoteku prije nego što je dio zemljišta obuhvaćenog kupoprodajnim ugovorom gruntovno prenesen u vlasništvo zeničkog AcelorMittala. Kako je danas konstatirano, rješenje Porezne uprave o stavljanju hipoteke je potpuno zakonito, što je potvrdilo i Federalno ministarstvo financija.

Prema današnjem dogovoru, Porezna uprava FBiH će sačiniti i Federalnoj vladi dostaviti cjelovitu informaciju o dugovanjima Željezare Zenica, te o procjeni vrijednosti imovine ove kompanije. Vlada bi, sa svoje strane, donijela zaključak o brisanju hipoteke s dijela imovine koji je sada vlasništvo AcelorMittala.

Na ovaj način bi AcelorMittalu bilo omogućeno daljnje investiranje u proizvodne kapacitete.

Prema riječima premijera Nikšića, uknjiženje zemljišta na AcelorMittal nije samo pravno-formalno pitanje, jer ono obuhvata i ekonomsku i socijalnu komponentu bitnu za Zenicu i Federaciju BiH, te za zaposlene u ovoj kompaniji.

Tijekom današnjeg razgovora u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, u kojem je sudjelovao i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, premijer i federalni ministri zahvalili su na najavi Acelor Mittala da će Zenici donirati 500.000 konvertibilnih maraka na ime pomoći u otklanjanju posljedica poplava i klizišta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.