Sarajevo

Korak ka rješenju problema mostarskog „Aluminija“

Tijekom susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ponuđene su i druge sugestije i prijedlozi koji bi trebali olakšati poslovanje „Aluminija“

SlikaOsnovni preduvjet za poduzimanje daljnih koraka za spas mostarskog „Aluminija“ jeste da ova kompanija počne Elektroprivredi HZ HB plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju. Ono što slijedi jeste sporazum uprava dviju kompanija o reprogramu, odnosno dinamici vraćanja dosadašnjeg duga „Aluminija“ za električnu energiju, a na koji suglasnost treba dati Vlada FBiH.

Ovo je zaključak današnjeg susreta premijera Federacije BiH Nermina Nikšića s predstavnicima mostarskog „Aluminija“, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZ HB, FERK-a i Unicredit Banke o aktivnostima koje bi dovele do uspješnog poslovanja „Aluminija“ i rješavanja njegovih obveza spram povjeritelja, prije svega Elektroprivrede HZ HB.

Tijekom susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ponuđene su i druge sugestije i prijedlozi koji bi trebali olakšati poslovanje „Aluminija“, te stvoriti uvjete za povećanje proizvodnje i, samim time, za smanjenje njegovog ukupnog duga. Jedan od prijedloga je da „Aluminij“ dio električne energije nabavlja na tržištu onda kada su cijene najpovoljnije. U tome im savjetodavnu pomoć već pružaju, kako je dogovoreno prije nekoliko dana na susretu posvećenom ovom pitanju, stručnjaci Elektroprivrede BiH.

Uvjerenje je kako će smanjenje računa za električnu energiju, ali i druge mjere na racionalizaciji poslovanja, voditi ka ozdravljenju „Aluminija“, jer je to interes ne samo ove kompanije, već i Federacije BiH kao njezina suvlasnika, te povjeritelja koji imaju potraživanja od mostarskog aluminijskog kombinata.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.