Objavljena vrijedna lista

Kontakti 100 ekspertica na jednom mjestu

Brojne žene u Bosni i Hercegovini imaju sjajne karijere, ekspertize u različitim oblastima i kompetencije za divljenje, ali se njihova imena i mišljenja nedovoljno pojavljuju u medijima, zaključuju u udruženju BH novinari koje je danas predstavilo listu 100 ekspertica sa njihovim kontakt telefonima i e-mailovima.

Lista je predstavljena uz napomenu da je ovih pametnih i angažovanih žena u našoj zemlji mnogo više, te da će se spisak širiti i biti poslan svim relevantnim institucijama i medijima.

Besima Borić, aktivistica, političarka i bivša parlamentarka, kazala je da godinama slušamo da nema žena u strankama i institucijama, ali da se sve završava na toj konstataciji, bez traženja odgovora ko je za to odgovoran.

“Zašto se Zakon o ravnopravnosti spolova usvojen prije 12 godina u ovoj državi ne implementira do kraja i zašto niko ne odgovara za to? Stvorena je atmosfera u javnosti da niko ne postavlja ta pitanja, čak ni u vrijeme formiranja vlasti. Muškarcima u vlasti to pitanje ne pada na pamet ni u kampanjama ni kad dođe do raspodjela vlada i resora, iako se deklarativno zalažu za ravnopravnost”, naglasila je Borić.

Dodala je da njeno iskustvo pokazuje da žena ne postoji ako se sama ne zauzme za sebe, no da medijska scena tradicionalno pripada muškarcima.

“Postoje ličnosti koje su medijski etablirane, i muškarci i žene, to vremenom stvara osjećaj, koji je istinit, da se u medijima stalno vrte iste osobe. To je također problem unutrašnje demokratizacije stranaka koje ne zanima da prošire svoje kapacitete i pokažu druge ličnosti i ljude te svoju širinu i opredjeljenja da žele da čuju svakog svog člana”, istakla je.

Na pitanje koliko su žene same odgovorne za takvu poziciju, Borić je odgovorila: “Često se i same izmičemo, ne namećemo, čekamo da nas neko pozove, ne pravimo prvi korak. To je prvenstveno priroda žene, ali i odnosa u stranci, jer žene uglavnom ne istupaju samostalno ukoliko ih lider nije pozvao. Međutim, meni se događalo da sama napišem i pošaljem medijima svoj stav i to je uvijek bivalo prihvaćeno”.

Ona je pozvala medije da budu saveznici stručnih i pametnih žena koje imaju šta reći.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.