KO SDP Tuzla

Konstitutivnost naroda po mjeri skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu

Odlučujući po zahtjevu zamjenice premijera Federacije BiH, Ustavni sud Federcije BiH je utvrdio da Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH. Dakle, Vlada Tuzlanskog kantona je neustavna.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa SDA-ovim premijerom Denijalom Tulumovićem, imenovana sredinom prošle godine, od konstituisanja pa do danas nema niti jednog ministra iz reda Hrvatskog naroda, što je ustavna i zakonska obaveza.

Kantonalna organizacija i Klub poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona su i tada ukazivali na ovo neustavno djelovanje vladajuće većine. Podsjećamo da je u avgustu prošle godine poslanica SDP-a u Skupštini TK Vedrana Petrović pokrenula inicijativu za sazivanje sjednice kluba Hrvata kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, što je na kraju rezultiralo opstrukcijom u režiji Predsjednika Kluba Hrvata, Borisa Krešića (DF) i Predsjednika Skupštine TK, Žarka Vujovića (SD).

Pošto tako izvrsno rade kao tandem, postavljamo otovoreno pitanje potpredsjedniku Skupštine TK Borisu Krešiću i predsjedniku Skupštine TK Žarki Vujoviću, zbog čega ovo neustavno imenovanje nisu odmah zaustavili na samoj sjednici, a bili su dužni to učiniti po Ustavu TK i Poslovniku o radu Skupštine. Pitamo ih, da li je to ta borba Demokratske fronte i novoformiranog SD-a za ravnopravnu zastupljenost svih naroda kojom se u svojim politikantskim govorima diče.

Pitamo Premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića, zašto prilikom predlaganja Vlade TK nije postupio po Ustavu TK i Zakonu o Vladi TK koji propisuje da sastav Vlade odražava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, a bio je to dužan učiniti.

Možda ipak previse očekujemo od neustavno izabranog rukovodstva Skupštine TK da brinu o Ustavu TK.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu