Sarajevo

Konstituisan Odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za obrazovanje

Danas je u Sarajevu održana konstituirajuća sjednica Odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine za obrazovanje. Članovi Odbora, koji je novina u radu Socijaldemokratske partije, bavit će se problematikom obrazovnog sektora. To uključuje sve nivoe obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, od predškolskog preko osnovnog i srednjeg do visokog obrazovanja.

Odbor će se, pored aktuelnih obrazovnih pitanja, baviti i strateškim razvojem obrazovanja kao ključnom kategorijom društvenog života. Odbor okuplja ljude koji rade u obrazovanju, s ciljem sprečavanja daljeg derogiranja obrazovnog sistema, te njegovog postupnog razvijanja u pravcu progresivnog rasta.

Činjenica je da je danas obrazovni sistem u BiH prilično devastiran i da ne odgovara osnovnim potrebama društva u kojem živimo. Postoji čak 14 ministarstava obrazovanja, svako sa svojim nadležnostima, zasebnom politikom i načinom rada. Nažalost, još uvijek je u jednom entitetu prisutan princip diskriminacije, a u drugom segregacije učenika po etnonacionalnom i religijskom obrascu.

Odbor obrazovanje (2)

Poseban problem predstavlja odnos javnog i privatnog sektora u obrazovanju. Nauka je dobrim dijelom odstranjena iz obrazovnog procesa, umjesto da bude njegov sastavni dio. Sve su to zadaci koji stoje pred Odborom i njegovim članovima. Zato će se članovi Odbora fokusirati na izradu programa djelovanja, kao i prezentiranja određenih rješenja koja bi bila putokaz i SDP-u BiH i njegovim zastupnicima na svim nivoima.

Za predsjednika Odbora za obrazovanje je izabran prof. dr. sc. Salmedin Mesihović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.