Prof. Dr. Emir Turkušić

Konstituisan Odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za nauku i tehnologiju

Jučer je u Sarajevu pod predsjedavanjem Prof. Dr. Emira Turkušića održana konstituirajuća sjednica Odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za nauku i tehnologiju što je još jedna novina u radu SDP. Odbor će se baviti problematikom razvoja i afirmacije nauke i tehnologije  u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je u razmjerima EU, sa kojom ima ambiciju da se integrira, mala zemlja i ona se u evropsko okruženje može integrirati kao ravnopravan partner samo kao društvo bazirano na znanju. Svi ostali modeli naše integracije u EU su za našu zemlju ponižavajući, a time i neprihvatljivi jer bi tada naša zemlja bila objekt, a ne subjekt u okruženju razvijenih.

Naša zemlja ima potencijal koji je osnovna pretpostavka za naprijed navedeni cilj, a to su izuzetno nadareni i sposobni ljudi, posebno mladi, koji su naš najmanje iskorišten, a potencijalno najvrijedniji resurs.

Ulaganje u obrazovanje, nauku i tehnologiju, dakle u znanje, je ulaganje u razvoj i jedino razvoj utemeljen na znanju širom otvara procese izgradnje društva blagostanja a time i značajan rast stope zapošljavanja. Zapošljavanje je jedna od pozitivnih posljedica politike razvoja a ne obrnuto.

Svaka zemlja koja se bavi projektovanjem svoje budućnosti nastoji biti što više subjekt svjetskih razvojnih procesa i što je moguće manje objekt tih procesa. Dvadeset prvi vijek je počeo u znaku treće tehnološke revolucije i ekonomije znanja. Dakle, znanje je kao nematerijalni proizvod postalo najdragocjenija roba i prepoznavanje i priznavanje tih zbivanja na globalnom planu je postalo mjera svijesti i odgovornosti za vlastitu sudbinu.

turkusic1

SDP BiH zato traži:

  • da se zaustavi redukcionizam u legislativi kroz ukidanje međunarodnih kriterija vrednovanja nauke jer je provincijalizacija nauke zapravo njeno ukidanje a što se upravo dešava u Skupštini Kantona Sarajevo,
  • da se, po ugledu na Evropu i naše bliže okruženje, uvede izdvajanje bar 1% BDP za nauku u narednom srednjoročnom razdoblju,
  • da se finansiranje javnih univerziteta tretira kao ulaganje u znanje kao javno dobro a ne da se visoko obrazovanje postepeno i sigurno gura ka finansiranju kroz školarine što srozava kvalitet državnih fakulteta. Time znanje prestaje biti javno dobro i opšte pravo svakoga čovjeka a visoko obrazovanje sve više postaje dostupno samo bogatima. To je pogubno ne samo za cijelo društvo nego i za bogate,
  • da prestane grubo političko uplitanje u nadležnosti univerziteta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.