Kongres je dostojan jubileja od 110 godina kontinuiteta SDP-a i trijumf je njegove snage

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Jasmin Imamović smatra kako je Kongres partije pokazao da je SDP prava vrijednost za Bosnu i Hercegovinu te je govorio o suštinskim promjenama Statuta usvojenih na Kongresu stranke.
Imamović je u razgovoru za Klix.ba kazao da je Kongres obilježila snaga demokratičnosti SDP-a.

“Kongres je dostojan jubileja od 110 godina kontinuiteta SDP-a BiH, trijumf je snage SDP-a i dokaz da je SDP vrijednost za Bosnu i Hercegovinu koja traje, a prave vrijednosti su upravo one koje traju. Kongres su obilježili veliki broj delegata i demokratska atmosfera, a imali smo čak i vrlo glasnu manjinu. Ali, kada je došlo do suočavanja svih delegata vidjeli smo kako se neki prijedlozi podržavaju, a neki ne”, rekao je Imamović za Kix.ba, podsjetivši da je SDP jedina stranka koja djeluje po principu “jedan član – jedan glas” za izbor predsjednika.

Na Kongresu SDP-a usvojene su i izmjene Statuta partije na kojima je radio Imamović. On kaže da je u izmjenama ključno bolje i direktnije vezivanje Glavnog odbora partije, predsjednika i predsjedništva za gradske i općinske organizacije.

“Gradske i općinske organizacije moraju izvršiti odluke Glavnog odbora i Predsjedništva partije, jer nema više toga da moraju izvršavati odluke kantonalnih rukovodstava. U statutu je brisana odredba koja je davala skoro pa neograničenu moć predsjednicima kantonalnih organizacija. Prema mom mišljenju, to je najznačajnija promjena, jer sam član SDP-a BiH i gradske organizacije partije. Imam bh. i lokalni patriotizam i to je ono što treba biti direktna komunikacija, a ne da se razvijaju neki kantonalni patriotizmi i odvojene kantonalne politike, što može biti cijepajući faktor i izolator državnog vrha partije od članstva”, naveo je Imamović.
On je kazao da sada očekuje da članovi rukovodstva Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a BiH budu zaduženi za različite lokalne organizacije partije širom BiH, kako bi osigurali bolju sinergiju s općinskim i gradskim organizacijama.

Imamović navodi da je izuzetno važno da je ova partija u svom Statutu uspjela sačuvati način izbora predsjednika partije u kojem učestvuju svi članovi po principu “jedan član – jedan glas”, čime se uspjela sačuvati titula najdemokratskije stranke u BiH.

“Vrlo uvjerljiva većina sa više od dvije trećine delegata je odlučila da se taj princip ukine kada je riječ o nižim organizacionim nivoima. Ostajemo šampioni demokratičnosti u smislu načina izbora predsjednika, ali ne treba da se s tim principom ide do kraja i u kantonalne, regionalne, gradske i općinske organizacije, a kako bi se na konferencijama, kao što je to bilo prije u SDP-u i svim strankama regije, odlučivalo o predsjednicima na nižim nivoima”, dodaje Imamović.
Statut SDP-a nije izmijenjen u dijelu koji je predviđao uvođenje zamjenika predsjednika, jer je usvojen amandman Denisa Bećirovića.

Imamović kaže da je uvođenje zamjenika predsjednika partije bio organizacioni prijedlog, ali kako se to poklopilo s unutrastranačkim izborima, on je previše personaliziran zbog žestokih izjava određenih kandidata u predizbornoj kampanji.

“Njihova kampanja je bila toliko žestoka da smo mnogo vremena počeli gubiti na objašnjavanje svega toga. Zar da najmultikulturalnija stranka u BiH mora objašnjavati šta je nacionalna ravnopravnost? Najglasniji u napadima su bili oni koji su predlagali koaliciju s jednom od jednonacionalnih partija – SDA. S obzirom na to da se sve previše personaliziralo, Denis Bećirović, koji nije želio da njegovo ime bude bilo kakav kamen spoticanja, bio je veoma uporan u tome da obrađivač povuče ovaj prijedlog za izmjenu Statuta. Taj prijedlog je povučen, a što se tiče Bećirevićevog ugleda u SDP-u, on je pokazan tajnim glasanjem delegata na Kongresu, koji su mu dali najviše glasova za Glavni odbor”, zaključio je Imamović.

Osim Glavnog odbora i izmjena Statuta ova partija dobija i nove članove Nadzornog i Statutarnog odbora.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu