Zlatko Lagumdžija

Konferencija u Berlinu logičan je slijed novog pristupa EU zapadnom Balkanu

Što se tiče Bosne i Hercegovine, mislim da je vrijeme poslije izbora za definiranje paketa reformi u ovim trima segmentima.

Slika

Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ujedno ministar vanjskih poslova, po povratku s jučerašnje konferencije u Berlinu izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je ona bila logičan slijed procesa novog pistupa Evropske unije prema regiji zapadnog Balkana. 

Suština novog pristupa EU je da je region daleko ispod evropskog nivoa u vladavini prava, borbi protiv korupcije i kriminala te infrastrukturnim projektima, što ometa razvoj privrede i bolje povezivanje, uklapa se u tri nivoa namjeravane pomoći: u borbi protiv pošasti korupcije, podizanju konkurentske sposobnosti zapadnog Balkana, a to podrazumijeva i projekte energetskog snažrnja te povezivanje firmi u regionalni klaster, kao i u demokratizaciji i razvoju institucija. 

-Što se tiče Bosne i Hercegovine, mislim da je vrijeme poslije izbora za definiranje paketa reformi u ovim trima segmentima- izjavio je Lagumdžija. U tome mogu pomoći i njemačke kolege, dodao je ministar vanjskih poslova BiH dan nakon konferencije čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel.

-Saglasni smo da je moguće pomaknuti stvari u drugom smjeru na projektnoj osnovi- izjavio je također Lagumdžija koji se u Berlinu snažno založio za realizaciju regionalnih projekata u oblastima energetike, infrastrukture i sprečavanja i upravljanja prirodnim nepogodama, konkretno za realizaciju projekata jadransko-jonskog autoputa i jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), projekata regionalne prevencije i upravljanja prirodnim nepogodama. 

Dio tog paketa je željena izgradnja kraka pruge od Čapljine preko Trebinja do Nikšića, kao i revitalizacija pruge Sarajevo – Beograd preko Doboja, Tuzle i Zvornika, naveo je Lagumdžija. 

-Kancelarka Merkel je izjavila da treba podržati njemačke firme koje ulažu ovdje- izjavio je između ostalog Lagumdžija. 

Konferencija u Berlinu šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o zapadnom Balkanu održana je na njemačku inicijativu. 

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a osim ministra Lagumdžije, u delegaciji je bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.