Lagumdžija

Konferencija u Berlinu bit će fokusirana na čvršću saradnju zemalja zapadnog Balkana

Konferencija će u fokusu imati teme koje su države regije, u međusobnoj saradnji, identificirale kao prioritetne, a koje trebaju da doprinesu ekonomskom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovat će na konferenciji posvećenoj zapadnom Balkanu koja će 28. augusta biti održana u Berlinu, a čiji je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel, potvrdili su Agenciji Fena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Konferencija će u fokusu imati teme koje su države regije, u međusobnoj saradnji, identificirale kao prioritetne, a koje trebaju da doprinesu ekonomskom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.

S tog stajališta, konferencija u Berlinu smatra se početkom realizacije inicijative u cilju davanja novih poticaja za ostvarivanje napretka u području ekonomije, konkurentnosti, rasta i zapošljavanja i vladavine prava u regionu. Istovremeno, konferencija treba da potvrdi opredijeljenost za europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Zajedničko opredijeljenje zemalja zapadnog Balkana za što čvršću saradnju na regionalnom nivou iskazano je u vidu neformalne inicijative zemalja zapadnog Balkana na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana održanom 10. jula 2014. godine u Kotoru.

Nakon ove konferencije u Berlinu ministar Lagumdžija će tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku u septembru ove godine biti domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana.

Na sastanku na kojem će učestvovati i komesar EU za proširenje Štefan Füle i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, trebale bi biti nastavljene aktivnosti u domenu ukupne regionalne saradnje, a naročito one započete u Berlinu.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.