Igor Stojanović

Konačno smo dobili sistemsku podršku Srebrenici i tamošnjim povratnicima

U Skupštini Kantona Sarajevo usvojen Zakon o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a “Srebrenica”.

Zakonom će na godišnjem nivou biti osigurano 2.000.000 KM za podršku žrtvama genocida i porodicama žrtava genocida.

Igor Stojanović je u Skupštini KS pokrenuo inicijativu za donošenje posebnog zakona koji bi garantovao posebne mjere podrške ovoj lokalnoj zajednici. Uspostavljena je radna grupa koja je, na osnovu zahtjeva iz lokalnih zajednica u istočnoj Bosni, pristupila doradi predloženog Stojanovićevog rješenja. Konačno, nakon nekoliko mjeseci čekanja, uz par otkazivanja.

„U ime SDP-a Sarajevo predložio sam Zakon o podršci povratku i razvoju Srebrenice. Dva su razloga za prijedlog ovog Zakona. Prvi je ogroman novac u zadnjih 26 godina koji je potrošen na povratak, a efekat je nikakav. Povratnika je sve manje i stalno napuštaju Srebrenicu.

Drugi je manipulacija političara koji se busaju u prsa kako su pomogli sa ogromnim ciframa, a u stvarnosti se taj novac pljačka i to na najvećoj tragediji Bosne i Hercegovine. Zaustaviti manipulaciju i konačno u pravni okvir staviti šta je ljudima stvarno potrebno, to je naš cilj.

Skupština je to prepoznala. Zakon je usvojen jednoglasno! Zahvaljujem se kolegama svih stranaka u Skupštini KS koje su prije svega pohvalile moj pristup kako smo došli do ovog Zakona. Još jednom se dokazalo da možemo sarađivati zajedno i da nije sve rijaliti.

Posebna zahvalnost Nedimu Jahiću, Ćamilu Durakoviću, Almiru Salihoviću, Mevlidi Mehanović i Profesoru Kasimu Trnki koji su bili dio Radne grupe koja je radila na Zakonu“, navodi Stojanović.

Prvi put je jedno zakonsko rješenje precizno povezalo status žrtve genocida i članova njihovih porodica sa pristupom pravima i programima podrške. Još važnije, predložene odredbe neće se vezivati samo za Srebrenčane, već i za druge koji su prognani, deportovani ili čiji su članovi porodica ubijeni u julu 1995. godine po padu zaštićene zone “Srebrenica”.

Istovremeno, po svojim rješenjima – zakon donosi dobrobit cijeloj zajednici, te u mnogim svojim segmentima omogućava svima, bez obzira na etničku pripadnost ili vezanost za status žrtve genocida, da pristupe budžetskoj potpori (kroz kompanije, projekte, zapošljavanje zaštićenih kategorija itd.).

Zakon usmjerava sredstva prema proaktivnim inicijativama: poput sufinansiranja obrazovanja i radnog osposobljavanja lica, finansiranju programa mobilnosti visokokvalifikovane radne snage, subvencioniranju javnog prevoza i ponovne uspostave linije autobuskog saboraćaja na liniji Srebrenica-Sarajevo-Srebrenica, grantova za investitore, kulturne i sportske projekte, ali i aktivnosti Memorijalnog centra i drugih organizacija foksuiranih na pitanja istraživanja o genocidu, povratku i zaštiti ljudskih prava u regiji istočne Bosne.

Zakon predviđa i uspostavu ureda Vlade Kantona Sarajevo za podršku Srebrenici.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.