Komisija za praćenje stanja okoliša radila na štetu Zenice

Prije par godina u našem gradu je instalirana oprema za mjerenje kvaliteta zraka. Grad je zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša nabavio opremu od firme „Dvokut“ u vrijednosti 1,5 miliona KM.

Prema Ugovoru oprema je nakon dvogodišnjeg rada trebala biti predata Metalurškom institutu „Kemal Kapetanović“.

Mjerna oprema nikada nije predata na upravljanje Institutu.

Utvrđeni su brojni propusti, nekompletnost opreme, nepouzdanost izmjerenih vrijednosti izazavanih neprovođenjem obavezujuće kalibracije. Sve su to bile ugovorne obaveze firme „Dvokut“.

Služba za komunalne poslove i ekologiju Grada Zenice je zajedno sa Komisijom za praćenje stanja okoliša imala priliku po osnovu klauzule iz ugovora blagovremeno povući dio deponovanih sredstava za neizvršene obaveze.

Sankcionisanje firme „Dvokut“, finansijsko, objava o nesolidnosti realizacije ugovora, te stavljanja iste na crnu listi nikada nije provedeno.

Vrsni stručnjak po pitanju kvaliteta vazduha, član komisije za praćenje stanja okoliša, je uvidjevši šta se radi napustio rad komisije.

Gradskoj upravi sve ovo nije nimalo smetalo da sa firmom „Dvokut“ nakon ovoga sklopi ugovor o isporuci semafora za stadion na Bilinom polju.

Svojim radom Služba za komunalne poslove i ekologiju Grada Zenice je sa Komisijom za praćenje stanja okoliša derogirala nastojanje Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ da uspostavi centar za praćenje stanja kvaliteta vazduha.

Komisija za praćenje okoliša u okrnjenom sastavu je još uvijek angažovana.

Oprema koja je trebala da mjeri kvalitet zraka je pokvarena, trenutno se ne mjeri sadržaj sumpordioksida (SO2) u zraku.

Kako očekivati od nadležnih , koji su morali i trebali zadnjih deset godina , da riješe i uopšte da rade na smanjenju zagađenosti kad nisu bili u stanju za protekle godine omogućiti rezultate, odnosno pokazatelje evidentne zagađenosti.
SDP će insistirati na sveobuhvatnom izvještaju o utrošenim sredstvima. Za evidentiranje nepravilnosti i nezakonitosti od počinitelja tražiti materijalnu i krivičnu odgovornost.

SDP će od gradonačelnika, vijeća i svih nadležnih tražiti stav po pitanju daljeg angažovanja članova Komisije za praćenje stanja okoliša, koji su evidentno radili na štetu grada.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.