Saša Magazinović

Komisija nije podržala Nacrt izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici nije podržala Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH, koji je pripremljen u Komisiji.

Članovi Komisije razmatrali su nacrt ovog zakona kao i dokument Sarajevskog otvorenog centra “Prijedlozi za unaprjeđenje Izbornog zakona BiH s ciljem većeg učešća žena u zakonodavnim/predstavničkim tijelima”, kojim je predlagano da se u okviru izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH pristupi i izmjeni odredaba koje reguliraju ravnopravnu političku participaciju žena i muškaraca.

Jedna od predloženih izmjena predviđala je da “svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog spola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično”.

Između ostalog, bilo je predloženo i to da “ako mandat kandidata političke stranke ili koalicije prestane u skladu s odredbama člana 1.10. ovog zakona, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu manje zastupljenog spola u tom zakonodavnom organu s liste iste izborne jedinice, u skladu sa članom 9.8. stav (2) ovog zakona”.

Član Komisije Saša Magazinović podržava stav da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog spola, međutim, “nakon što građani daju svoj sud o svakom kandidatu pojedinačno, ne podržavam nikakvu zakonsku gimnastiku kojom će se mišljenje javnosti mijenjati”.

– Predloženi koncept neću podržati zato što se njime prekraja volja birača i on je diskriminatoran prema svim kandidatima. Broj glasova na izborima, po našem sadašnjem modelu, je jedino mjerilo šta birači misle o nekom kandidatu, i u tom smislu ovo ne podržavam – istaknuo je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.