Sarajevo

Komemorativnom sjednicom kolege se oprostile od Hasana Bećirovića

Od Bećirovića se moglo naučiti mnogo toga od toga kako stvoriti uspješnu porodicu do toga kako stvoriti uspješnu državu. Uvijek odmjeren i realan zalažući se za kritički pristup svemu što radi borio se za BiH po mjeri čovjeka, po mjeri evropskog čovjeka

Slika

Komemorativna sjednica povodom smrti delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Hasana Bećirovića upriličena je danas u Sarajevu, a govornici su poručili da su ostali bez velikog čovjeka koji  je znao kako izgraditi uspješnu porodicu, ali i državu.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je da ga je smrt o Bećiroviću zatekla i potresla jer uvijek je bio pun optimizma.

– Tokom života obnašao je niz dužnosti i stekao radna iskustva na različitim područjima radeći uvijek odgovorno i profesionalno. Tokom delegatskog mandata njegov rad karakteritzirali su visoka profesionalnost i korektnost te demokratičnost – istaknuo je Čović.

Bio je otvoren za komunikaciju, saradnju i dogovor, kazao je Čović, ocjenjujući da su to vrijedne ljudske osobine koje je posjedovao, a zbog njegove želje za saradnju i iznalaženje pravih rješenja stekao je veliki krug prijatelja dok su ga drugi izuzetno cijenili i voljeli.

– Jedna delegatska stolica će ostati prazna, ali profesionalan rad, odgovornost i spremnost za pomoć te ljudske vrijednosti našeg kolege Bećirovića će doprinijeti da ga se uvijek sjećamo i pamtimo po dobrom – zaključio je Čović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Staša Košarac (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) u obraćanju članovima porodice Bećirović i okupljenim dužnosnicima kazao je da je prestao život velikog i dragog čovjeka i divnog radnog kolege.

Naglasio je da je životni put Bećirovića bio do posljednjeg trenutka ispunjen radom i stvaralačkom aktivnošću, a decenijama je smatran velikim privrednikom i vrsnim ekonomistom, političkim djelatnikom punim energije koji je ostavio snažan lični pečat.

– U Domu naroda važio je za čovjeka velikog formata. Čovjeka koji je plijenio velikom snagom i voljom i zato će Dom naroda biti siromašniji za dragog i dobronamjernog čovjeka – istaknuo je Košarac.

Delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH Mehmed Bradarić (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) u obraćanju je naglasio da  je Bećirović otišao tiho ostavljajući prazninu posebno svojoj supruzi Ljubici, sinovima Damiru i Samiru te unucima, kao i rodbini, prijateljima i kolegama iz Doma naroda PSBiH te SDP-a.

Istaknuo je da su ostali bez intelektualne ljudske gromade, vrsnog ekonomiste i privrednika, političara i kolege, supruga, oca i djeda, naglašavajući da je malo onih kojima život dodjeli mnogo uloga, a da su u svim ulogama podjednako dobri.

– Od Bećirovića se moglo naučiti mnogo toga od toga kako stvoriti uspješnu porodicu do toga kako stvoriti uspješnu državu. Uvijek odmjeren i realan zalažući se za kritički pristup svemu što radi borio se za BiH po mjeri čovjeka, po mjeri evropskog čovjeka – kazao je Bradarić.

Dodao je da entuzijazam nije napuštao nijednog trenutka kada je bilo u pitanju priključenje BiH Evropskoj uniji jer je znao da ukoliko se strategija pristupa postavi na realnim nogama i Evropa će pružiti ruku.

Bećirović je, kazao je Bradarić, zagovarao harmonizaciju domaćeg zakonodavstva s evropskom legislativom, a na onima koji ostaju iza njega je da nastave započete bitke Bećirovića za uspješnu i evropsku BiH jer će mu se samo tako uzvratiti za sve što je učinio za građane BiH.

Hasan Bećirović rođen je 7. aprila 1950. godine u Podgorju u općini Banovići. Završio je Ekonomski fakultet, a potom se zaposlio u Rudniku uglja "Banovići" i potom postao direktor rudnika te je obavljao i druge rukovodne funkcije u različitim firmama.

Funkciju delegata u Domu naroda Bećirović je vršio u aktuelnom mandatnom razdoblju 2010. – 2014. godine a u ranijim mandatima obavljao je funkcije ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Hasan Bećirović umro je u nedjelju, 20. aprila. Dženaza će mu biti obavljena na tuzlanskom groblju Bukovčići poslije ikindije-namaza, a komemorativna sjednica koju organizira njegova porodica bit će upriličena u 15.15 sati u Komemorativnom centru Tuzla.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.