Kantonalni odbor SDP BiH USK

Kome smeta Katolički školski centar u Bihaću?

Predsjedništvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Unsko-sanskog kantona na jučer održanoj sjednici, razmatrajući aktuelnu političku situaciju u kantonu, veliku pažnju je posvetilo gorućem pitanju – neriješenom statusu Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

SDP smatra da se Katolički školski centar u Bihaću svojim obrazovnim i odgojnim konceptom trudi postići da mladi ljudi dostignu ljudsku i moralnu zrelost, kako bi se što bolje prilagodili savremenim društvenim promjenama, želeći ih kvalitetno osposobiti za život i snalaženje u sve kompleksnijem svijetu.

Pri tome ova školska ustanova, u koju je osnivač do sada uložio više od pet miliona KM, pored visokih obrazovnih standarda, otvorena je novim izazovima koji se tiču konstruktivnog dijaloga unutar multikulturalnog društva ovog vremena i sredine, te odgoj u njoj ima posebnu funkciju pri izgradnji tolerantnog, solidarnog i mirnog društva.

Očito je da su ove vrijednosti prepoznali đaci – njih 480, kao i njihovi roditelji, što dokazuje i veliki interes za upis u sve smjerove koje razvija KŠC u Bihaću, ali je evidentno da sadašnja vlast nije sklona ovom obrazovnom konceptu i sasvim vidljivo opstruira postojanje i opstanak ove obrazovne institucije.

Predsjedništvo KO SDP BiH USK, u vezi ovog pitanja, stava je da svako dijete ima pravo na slobodu izbora prilikom odabira zanimanja i upisa u obrazovne ustanove u Unsko-sanskom kantonu, a odgovorna vlast je dužna obezbijediti finansiranje obrazovanja naše djece, po uzoru na ostalih šest Katoličkih školskih centara u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo KO SDP BiH USK protivi se bilo kakvom ”preuzimanju” i dirigiranom premještanju učenika iz jedne obrazovne ustanove u drugu, protiv njihove volje i izbora, te zahtjeva od Vlade USK, resornog ministarstva i poslanika u Skupštini USK da pokažu dobru volju i odgovornost, prvenstveno prema našoj djeci i njihovom izboru, te daju punu podršku rješenju problema osnivanja i finansiranja srednje Medicinske škole u okvirima Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.