Oružane snage BiH dostigle visok stepen obučenosti

Komandanti misije ALTHEA u BiH posjetili MO BiH

Saradnja između Oružanih snaga BiH i EUFOR-a u BiH veoma važna za NATO put Bosne i Hercegovine.

Slika

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić i zamjenici ministra Marina Pendeš i Živko Marjanac primili su 17.02.2014. godine u oproštajnu posjetu dosadašnjeg operativnog komandanta mirovne operacije ALTHEA u BiH i zamjenika Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu generala Sir Richarda Shirreffa te u nastupnu posjetu novoimenovanog operativnog komandanta mirovne operacije ALTHEA u BiH generala Adriana Bradshawa i komandanta EUFOR-a u BiH general majora Dietera Heideckera.

Ministar Osmić je na samom početku poželio dobrodošlicu generalima Shirreffu, Bradshawu i Heideckeru, istaknuvši da prisustvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini odražava bezrezervnu podršku procesu integracija Bosne i Hercegovine u NATO i EU te doprinosi stabilnosti naše zemlje.

Generalu Shirreffu ministar Osmić je zahvalio na izuzetnom doprinosu uspješnosti misije ALTHEA u BiH za vrijeme njegovog mandata. Istakao je, također, da su za to vrijeme Oružane snage BiH dostigle zavidan stepen obučenosti, upravo kroz praktičnu saradnju s EUFOR-om, doprinoseći na taj način mogućem učešću OS BiH u NATO ili EU misijama.

Tokom sastanka ministar Osmić je istakao važnost saradnje između MO i OS BiH i EUFOR-a u BiH, a posebno je istaknut doprinos u razvoju samostalnih i samoodrživih kapaciteta obuke jedinica OS BiH te spremnost EUFOR-a da pruži podršku OS BiH pri pomoći civilnim strukturama tokom vanrednih situacija. U tom kontekstu se očekuje skoro potpisivanje sporazuma između BiH i EU o učešću OS BiH u operacijama upravljanja kriznim situacijama. Također, razgovaralo se o uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava i radu Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, projektu EXPLODE, te učešću pripadnika OS BiH u mirovnim misijama.

Novoimenovanom operativnom komandantu misije ALTHEA u BiH generalu Sir Adrianu Bradshawu ministar Osmić je poželio dobrodošlicu te istakao kako vjeruje da će general Bradshaw obavljati svoju misiju jednako uspješno kao i general Shirreff, uzimajući u obzir da Vlada UK-a na ovu dužnost uvijek šalje oficire s izuzetnim sposobnostima i posvećenosti Bosni i Hercegovini.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.