Podrška naporima MO i OS BiH na putu ka evroatlantskim integracijama

Komandant Nacionalne garde USA podržao jačanje partnerstva SAD i BiH

Ministar odbrane upoznao je gen. Grassa sa uspjesima MO i OS BiH u proteklom periodu i zahvalili se generalu Grassu na pomoći i podršci koju dobijaju od njega lično, te od Nacionalne garde Marylanda.

Slika

Komandant Nacionalne garde USA general Frank Grass, na sastanku sa ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem i delegacijom MO i OS BiH održanom u Pentagonu 04.04. 2014. godine, podržao je partnersku saradnju BiH i SAD, izrazivši nadu da će se uspješna vojna saradnja ojačati i proširiti i na civilni sektor.

Osim ministra Osmića susretu sa generalom Grassom prisustvovali su general major Anto Jeleč-načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, brigadir Velibor Purković-voditelj odjela J5 u ZŠ OS BiH  i gospodin Mustafa Sinanović – šef kabineta ministra obrane BiH, a s pored generala Grassa sa američke strane bili su prisutni MG Donald Mc Gregor, MG Walter T.Lord – bivši komandnat NATO štaba u BiH i vojni ataše SAD u BiH brigaadir Scott Miller.

Ministar odbrane i Načelnik ZŠ OS BiH su upoznali gen. Grassa sa uspjesima MO i OS BiH u proteklom periodu te iskoristili ovu priliku da se zahvale generalu Grassu na pomoći i podršci koju MO i OS BiH dobijaju od njega lično, te od NG Maryland. General Grass se zahvalio na dolasku i istakao činjenicu da su SAD i BiH partneri već dugi niz godina i naglasio da je “partnerstvo u ovom slučaju kao porodica, a porodica je najvažnija stvar u životu.”

Ministar Osmić je podsjetio da je u proteklim godinama odbrambeni sektor u BiH lider pozitivnih procesa i putokaz i uzor za sve druge reforme u BiH. Ministar Osmić je kazao da očekuje podršku viziji razvoja i jačanja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine, kako bi Oružane snage BiH bile kredibilna i relevantna  struktura koja je sposobna odgovoriti sigurnosnim izazovima i potrebama naroda i građana BiH, ali i koristan učesnik u programima regionalne saradnje i NATO sistema kolektivne sigurnosti.

Nakon sastanka sa generalom Grassom delegacija MO i OS BiH, kojoj su se pridružili gosp. Hadrović i gosp. Damjanac – djelatnici Ambasade BiH u Washingtonu, posjetila je vojne baze NG Maryland Warfield i Weide, u blizini Baltimora. Ova posjeta je planirana i realizirana sa ciljem sagledavanja sposobnosti i kapaciteta NG Maryland od strane partnera iz BiH. Tokom ove posjete naša delegacija je imala susret sa generalom James Adkinsom – komandantom NG Maryland. Tom prilikom razgovaralo se o dosadašnjem provođenju Programa državnog partnerstva (SPP) kroz desetogodišnju saradnju Marylanda i Bosne i Hercegovine, te o budućim oblicima saradnje i partnerstva. Ministar odbrane Zekerijah Osmić je naglasio da je kroz dosadašnji program vojska-vosjci, NG Maryland  uveliko zaslužna što smo sada na jedan korak od aktiviranja Akcionog plana na putu ka punopravnom članstvu u NATO, te da se ova saradnja proširuje i na civilni sektor.

 

Ministar obrane BiH, Načelnik ZŠ OS BiH kao i kompletna delegacija su imali priliku da se uvjere u zaista velike mogućnosti koje ima NG Maryland kroz izvršavanje zadataka u SAD, ali i u operacijama podrške miru u svijetu.

U radu delegacije MO i OS BiH tokom cijelog dana učestvovali su vojni ataše BiH u USA brigadir Davorin Vučić i oficir za vezu sa Marylandom ujedno pomoćnik v/a BiH pukovnik  Dževad Burić. Naša delegacija će 05. 04. posjetiti White House, nakon čega će biti izvršena analiza kompletne posjete. Istog dana planiran je povrtatak u Bosnu i Hercegovinu sa Međunarodnog aerodroma “Dulles”. 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.