Podrška naporima MO i OS BiH na putu ka evroatlantskim integracijama

Komandant Nacionalne garde USA podržao jačanje partnerstva SAD i BiH

Ministar odbrane upoznao je gen. Grassa sa uspjesima MO i OS BiH u proteklom periodu i zahvalili se generalu Grassu na pomoći i podršci koju dobijaju od njega lično, te od Nacionalne garde Marylanda.

Slika

Komandant Nacionalne garde USA general Frank Grass, na sastanku sa ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem i delegacijom MO i OS BiH održanom u Pentagonu 04.04. 2014. godine, podržao je partnersku saradnju BiH i SAD, izrazivši nadu da će se uspješna vojna saradnja ojačati i proširiti i na civilni sektor.

Osim ministra Osmića susretu sa generalom Grassom prisustvovali su general major Anto Jeleč-načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, brigadir Velibor Purković-voditelj odjela J5 u ZŠ OS BiH  i gospodin Mustafa Sinanović – šef kabineta ministra obrane BiH, a s pored generala Grassa sa američke strane bili su prisutni MG Donald Mc Gregor, MG Walter T.Lord – bivši komandnat NATO štaba u BiH i vojni ataše SAD u BiH brigaadir Scott Miller.

Ministar odbrane i Načelnik ZŠ OS BiH su upoznali gen. Grassa sa uspjesima MO i OS BiH u proteklom periodu te iskoristili ovu priliku da se zahvale generalu Grassu na pomoći i podršci koju MO i OS BiH dobijaju od njega lično, te od NG Maryland. General Grass se zahvalio na dolasku i istakao činjenicu da su SAD i BiH partneri već dugi niz godina i naglasio da je “partnerstvo u ovom slučaju kao porodica, a porodica je najvažnija stvar u životu.”

Ministar Osmić je podsjetio da je u proteklim godinama odbrambeni sektor u BiH lider pozitivnih procesa i putokaz i uzor za sve druge reforme u BiH. Ministar Osmić je kazao da očekuje podršku viziji razvoja i jačanja odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine, kako bi Oružane snage BiH bile kredibilna i relevantna  struktura koja je sposobna odgovoriti sigurnosnim izazovima i potrebama naroda i građana BiH, ali i koristan učesnik u programima regionalne saradnje i NATO sistema kolektivne sigurnosti.

Nakon sastanka sa generalom Grassom delegacija MO i OS BiH, kojoj su se pridružili gosp. Hadrović i gosp. Damjanac – djelatnici Ambasade BiH u Washingtonu, posjetila je vojne baze NG Maryland Warfield i Weide, u blizini Baltimora. Ova posjeta je planirana i realizirana sa ciljem sagledavanja sposobnosti i kapaciteta NG Maryland od strane partnera iz BiH. Tokom ove posjete naša delegacija je imala susret sa generalom James Adkinsom – komandantom NG Maryland. Tom prilikom razgovaralo se o dosadašnjem provođenju Programa državnog partnerstva (SPP) kroz desetogodišnju saradnju Marylanda i Bosne i Hercegovine, te o budućim oblicima saradnje i partnerstva. Ministar odbrane Zekerijah Osmić je naglasio da je kroz dosadašnji program vojska-vosjci, NG Maryland  uveliko zaslužna što smo sada na jedan korak od aktiviranja Akcionog plana na putu ka punopravnom članstvu u NATO, te da se ova saradnja proširuje i na civilni sektor.

Ministar obrane BiH, Načelnik ZŠ OS BiH kao i kompletna delegacija su imali priliku da se uvjere u zaista velike mogućnosti koje ima NG Maryland kroz izvršavanje zadataka u SAD, ali i u operacijama podrške miru u svijetu.

U radu delegacije MO i OS BiH tokom cijelog dana učestvovali su vojni ataše BiH u USA brigadir Davorin Vučić i oficir za vezu sa Marylandom ujedno pomoćnik v/a BiH pukovnik  Dževad Burić. Naša delegacija će 05. 04. posjetiti White House, nakon čega će biti izvršena analiza kompletne posjete. Istog dana planiran je povrtatak u Bosnu i Hercegovinu sa Međunarodnog aerodroma “Dulles”.