Komadant Štaba NATO-a u BiH u posjeti Gračanici

Danas je općinu Gračanica posjetila Giselle Wilz, komadant Štaba NATO-a u BiH sa delegacijom. Posjeta predstavlja prvu posjetu rukovodstva NATO-a općini u historiji Gračanice. Posjeta je počela prijemom komadanta Wilz u kabinetu Općinskog načelnika Nusreta Helića.

Tom prilikom, Općinski načelnik je predstavio osnovne karakteristike općine, političko-bezbjedosnu situaciju, privrednu strukturu, glavne projekte sradnju sa susjednim općinama u Federaciji i RS-u, sa razvojem nevladinog sektora i vizijom razvoja općine.

Komadant štaba, brigadni general Wilz, istakla je sljedeće:

“Danas sam imala priliku da se susretnem sa Načelnikom Gračanice, nakon što sam čula pozitivne komentare o općini Gračanica. Interesatno je i veoma lijepo čuti ovakvu priču, i uvjeriti se da je ono što su mi govorili zapravo tačno. U Bosni i Hercegovini ima sredina, koja može biti primjer drugima, kako treba raditi. Vaša orjentacija ka budućnosti, za razliku od ostalih sredina u Bosni i Hercegovini govori da bi općina Gračanica već mogla ući u Evropsku uniju i NATO.”

Na pitanje gospođe Wilz, koja je prva žena na čelu Štaba NATO-a u BiH, koji je recept za uspjeh, da li su to kvalitetni ljudi ili nešto drugo, Općinski načelnik Helić je odgovorio:

“Prije svega partnerski odnos sa privrednicima, činjenica da nismo opterećeni nacionalizmom i da smo orjentisani na budućnost je naš recept da idemo naprijed. Općina Gračanica mnogo radi na unapređivanju i uspostavljanju partnerstva sa poduzetnicima, izgradnji industrijske zone, mi razmišljamo poduzetnički. Koristili smo iskustva bratimljenih gradova, francuskih, italijanskih i turskih, te smo posebno ojačali Odjel za razvoj, koji nam godišnje donosi od pet do deset miliona KM te na taj način unaprjeđujemo infrastrukturu. Ponosan sam na ta postignuća a mnogobrojna priznanja govore u prilog tome. Imamo mnogo žena na rukovodećim pozicijama, što nam omogućava dobru organizovanost i uspješan rad. Imamo jedan od najstabilnijih budžeta u BiH. 30 % budžeta je alociran na velike kapitalne investicije. 15 godina nemamo deficit. Ove godine, radimo veliki projekata gradskih kolektora, koje smo doveli do mjesta gdje planiramo graditi fabriku za prečišćavanjem, pri čemu ćemo tražiti pomoć Evropske unije. Kvalitetno je riješeno pitanje vodosnabdijevanja, petnaest godina nemamo redukcije a sada smo ušli u projekat istražnih bušotina. Sve mjesne zajednice su povezane kvalitetnom putnom infrastrukturom a radimo i na jačanju kapaciteta mjesnih zajednica.”

Općinski načelnik je naglasio značaj učešća žena u razvoju društva te predložio da se omoguće edukacije na temu motivacije žena za aktiviranje i uključivanje u poduzetništvo, politiku i uopšte društveni život.

Ugodan i konstruktivan razgovor je nastavljen posjetom Udruženju građana “Gračaničko keranje” sa Azeminom Ahmedbegović, predsjednicom udruženja u staroj bosanskoj kući Mare Popović u Varoši. Udruženje predstavlja primjer društvenog aktivizma žena, koji pokazuje koliko žene mogu unaprijediti zajednicu. Pri tome su gosti imali priliku da se upoznaju sa radom žena, tradicijom izrade kere, prostorijama nacionalnog spomenika, koji je dodijeljen Udruženju na korištenje, te im je Općinski načelnik obezbijedio poklone – tradicionalne ručne radove vrijednih gračaničkih žena i prepoznatljivi brend Cvijet – Sjećanje. Komadant Witz je istakla da ručni radovi koje je vidjela predstavljaju najljepše oružje za mir u svijetu.

Na kraju zvanične posjete, delegacija je obišla savremene proizvodne pogone firme “Euro Galant” d.o.o., koja se bavi proizvodnjom kožne galaterije izuzetnog kvaliteta, u skladu sa svjetskim modnim trendovima. Firma, koja je nedavno proširila proizvodne pogone, preko 98 % je izvozno orjentisana. Bila je neobična situacija kada je komandant Witz prepoznala neke od proizvoda, koje “Euro Galant” d.o.o. izrađuje za potrebe NATO-a. To potvrđuje rečenicu Općinskog načelnika da razvoja Gračanice ne bi bilo bez ovakvih firmi i privrednika, kojih je mnogo na području općine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.