SDP Brčko Distrikt

Koliko je zapravo Distrikt kreditno zadužen?

Pred poslanicima u Skupštini Brčko distrikta danas se našao izvještaj o izvršenju budžeta Distrikta za period 01.01.-30.09. 2016. godine. Opozicioni poslanici imali su niz zamjerki na rad Vlade u ovom periodu koji se direktno ogleda u izvršenju budžeta u izvještajnom periodu.

Najviše zamjerki poslanika SDP-a išlo je u pravcu kreditnog zaduženja Brčko distrikta koje je, po njima, daleko veće od onoga što se prikazuje u izvještaju, te smatraju da se javnost na taj način obmanjuje. Po njima, prikazana su samo kreditna zaduženja za obilaznicu koja su povučena i ostatak duga koji do sada nije plaćen.

“Ukupno zaduženje Brčko distrikta je puno veće od iskazanog u izvještaju o izvršenju budžeta, odnosno o stanju duga Brčko distrikta na dan 30.09. 2016. godine. Ono što sam ja na brzinu danas mogao da izračunam je oko 77 miliona maraka sa kreditnim zaduženjem oko obilanice. Vjerovatno su potpisana kreditna zaduženja malo veća”, kazao je Suad Burić, poslanik SDP BiH.

Iz Direkcije za finasije ističu da se zaduženje Brčko distrikta može posmatrati na dva načina. Prva vrsta zaduženja se amortizira iz budžeta. Ukupni dug Brčko distrikta po tom osnovu je do ’31. godine 31.750.000 maraka. Drugo zaduženje je vezano za obilaznicu oko grada i ono iznosi 28,5 miliona eura.

Zamjerke na izvještaj stavljene su i u dijelu izvršenja kapitalnog budžeta koje je, po mišljenju poslanika Burića, veoma malo.

“Također možemo primijetiti da kapitalni budžeti iz 2015. i 2014. godine još uvijek nisu ni polovično izvršeni što samo po sebi pokazuje kakav je bio “kvalitetan i dobar” rad Vlade Brčko distrikta u prethodnom periodu a znamo da ova Vlada ima kontinuitet prethodne vlasti”, kazao je Suad Burić, poslanik SDP BiH.

Zato smatraju da će se sličan trend izvršenja nastaviti i u ovom mandatnom periodu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.