Ko usporava legalizaciju kanabisovog ulja? Bitka koja traje sedam godina

Liječenje kanabisom u BiH i dalje se smatra krivičnim djelom, a put do legalizacije ove supstance u našoj zemlji najviše koče procedure vlasti na državnom nivou.

Član Zastupničkog doma Parlamenta BiH Saša Magazinović aktivno se bori za legalizaciju ove biljke, a sada je još jednom pozvao vlasti da poduzmu konkretne korake.

Naime, akcija “Meta” koju je početkom ovog mjeseca sprovelo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona ponovo je nametnulo pitanje legalizacije ulja kanabisa u medicinske svrhe i vratilo svu pozornost na upravo ovaj slučaj koji je odavno u procesu.

Kako je Magazinović podjelio na svom Twitteru, rješenje o nominiranju člana komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga je od januara pred Vijećem ministara.

Vijeće ministara još uvijek nije potvrdilo ovo imenovanje i iz tog razloga komisija ne može započeti legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Tokom prethodne godine, Magazinović je razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoran Tegeltijom koji je dao podršku za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Tegeltija je dao obećanje da će Vijeće ministara izvršiti imenovanje člana Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, međutim od tada nema pozitivnog napretka.

Podsjećamo, priča o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje već sedam godina. Od tada, UN je donio jasnu odluku kojom kanabis više ne klasificira kao “opasnu drogu”, međutim ovaj slučaj u našoj državi nije naišao na razumijevanje i nije ostvario pomak.

Odluku UN-a, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koja je uvrstila kanabis kao sredstvo u medicini kojim se ljudi mogu liječiti i sebi pomagati, nadležni u našoj zemlji još nisu prihvatili kao alarm za ubrzavanje procesa legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.