Sarajevo

KO SDP BiH Sarajevo traži povlačenje odluke o poskupljenju grijanja

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo najoštrije osuđuje najnovije poskupljenje grijanja za građane Kantona Sarajevo koji se griju putem daljinskog sistema grijanja KJKP Toplane – Sarajevo. Ovim potezom Vlada Kantona Sarajevo najdirektnije pokazuje koliko je u pravu nevladin sektor, koji je ovu Vladu proglasio najnesposobnijom Vladom u historiji ovoga Kantona.

Vlada, ne samo da je bahato demonstrirala odsustvo elementarnog senzibiliteta prema građanima koji žive sve teže, a posebno prema penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama, nego je još jednom bahatom odlukom pokazala koliko je sklona politikantskim prevarama i manipulacijama.

Vlada svoju odluku pokušava opravdati „dugogodišnjim neravnopravnim odnosom plaćanja grijanja između građana koji koriste usluge Sarajevogasa i onih kojim grijanje osigurava KJKP Toplane.

KO SDP BiH Sarajevo podsjeća da je kreator takve tarifne politike u proteklih dvadeset godina u Kantonu Sarajevo bila upravo ista ova stranačkopolitička garnitura, koja se sad, nakon nagomilanih desetina miliona duga sarajevskih Toplana, naprasno sjetila da je jedan broj građana Kantona Sarajevo bio privilegiran. Ta tvrdnja je problematična, jer je cijena prirodnog gasa u Sarajevu među najvišim u Evropi.

Pritom je Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku da grijanje poskupi retroaktivno, a da će „za socijalno najugroženije sugrađane, u budžetu za narednu godinu biti planirana posebna sredstva koja će umanjiti finansijski udar na njihove kućne budžete“. Ovo je još jedna u nizu bezočnih laži i obmana Vlade koja se izgubila u otvaranju rezidencijalnih i luksuznih naselja i trgovačkih centara, a potpuno izgubila kontakt sa stvarnošću i konkretnim životnim problemima građana Kantona Sarajevo.

Argument da bi građani trebali biti sretni što umjesto 23 posto, grijanje poskupljuje „samo“ 15 posto vrijeđa inteligenciju i zdrav razum. Činjenica da je na istoj sjednici donesena odluka o pojeftinjenju prirodnog gasa od 12,6 posto govori u prilog da je cijena grijanja, u najmanju ruku, trebala ostati ista, ako već nije mogla pratiti smanjenje cijene osnovnog energenta.

KO SDP BiH Sarajevo poziva Vladu Kantona Sarajevo da povuče ovu sramnu odluku, jer poslije stalnih redukcija vode, najave zatvaranja škola, prokišnjavanja vozila gradskog prijevoza i katastrofalne sigurnosne situacije u Kantonu, nema potrebe za još jednim sramnim potezom, usmjerenim direktno protiv građana Kantona Sarajevo, zavlačenjem ruke u njihove, ionako, prazne džepove.

KO SDP BiH Sarajevo

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.