Forum seniora SDP BiH

Ko preživi pričaće

Nakon bombastične najave benefita koje će penzionerima u Federacji Bosne i Hercegovine donijeti najnovije izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, usvojenih u januaru (Predstavniški dom) i februaru 2022.godine (Dom naroda) Parlamenta Federacije BIH, posebno onih koji se tiču redovnog usklađivanja i izvanrednog povećanja penzija, po mišljenju Foruma seniora SDP BiH, izvjesno je samo da će o tome moći pričati oni koji dožive prijem penzije za mjesec maj, odnosno za mjesec juni 2022.godine.

Oni koji prežive, će se moći kazati ko je odgovoran za katastrofalne promašaje u kreiranju i provođenju ekonomske i socijalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Do redovnog usklađivanja penzija koje se, shodno zakonskim odredbama, vrši 15.aprila svake godine, prema stopi rasta nominalnog bruto domaćeg proizvoda u predhodnoj godini, penzionerima sa najnižim penzijama će se isplaćivati iznos od 382,18 KM, prosječna u iznosu od 427,92 KM i zajamčena u iznosu od 478,91 KM, imajući u vidu da Federalni zavod za statistiku nije objavio precizne pdatke o stopi rasta nominalnog bruto domaćeg u 2021.godini.

Još je neizvjesnija mogućnost izvanrednog usklaživanja penzija, imajući u vidu potrebu preispitivanja prioriteta koji se finansiraju iz federalnog budžeta, u kontekstu globalnih i regionalnih poremećaja na tržištu, koja su uzrokovana pandemijom i ratom u Ukrajini.

Do stvaranja uslova za obračun redovnog usklađivanja i eventualnog izvanrednog povećanja penzija, rast cijena životnih namirnica, električne energije,nafte i naftinih derivata, lijekova i drugih roba široke potrošnje (koje je teško pratiti), će bezobzirno obezvrjeđivati nominalnu vrijednost penzija, na koje federalna Vlada nije pripremila instrumente očuvanja njihove adekvatnosti za preživljavanje.

U kakvom materijalnom položaju žive penzioneri, najbolje govori podatak da u Federaciji živi 252.000 penzionera koji primaju nanižu penziju ili penziju ispod najniže, što je oko 65% svih isplaćenih penzija.

Živeći ispod ljudskog dostojanstva, mnogi penzioneri neće dočekati redovno usklađene, odnosno izvanredno povećane penzije.Oni koji dočekaju, pričaće za koliko procenta su penzije povećane u 2022.godini, ali će moći kazati ko je odgovoran za katastrofalne promašaje u kreiranju i provođenju ekonomske i socijalne politike u Federaciji BosneI Hercegovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.