Segmedina Srna-ajramović

Ko, kako i čijim parama provodi kampanju „Skinimo okove“?!

Segmedina Srna-Bajramović, delegatkinja iz SDP-a, danas je na sjednici Doma naroda PFBIH postavila Vladi FBiH pitanje i tražila pojašnjenja oko medijske kampanje „Skinimo okove“ koja se provodila na teritoriji Federacije, u okviru promocije usvojene vladine „Reformske agende„.

Srna-Bajramović je i na ranijim sjednicama tražila slične podatke, međutim Vlada nije dala zadovoljavajuće informacije, te je u skladu s tim delegatkinja ponovo zatražila da joj se pismeno dostave tražene informacije.

U daljnjem tekstu prenosimo delegatsko pitanje Segmedine Srne Bajramović:

„S obzirom da na konkretna pitanja, a vezana za medijsku kampanju „Skinimo okove“ nisam dobila konkretne odgovore, tražim od Vlade:
– Da mi se dostavi zaključak vlade 168/2016, te pisana korespondencija koja je prethodila obavezi donošenja istog;
– Da mi se dostavi pismo namjere koje je potpisao Premijer;
– Da mi se dostavi postupak izbora „nezavisne“ agencije za provođenje kampanje;
– Da mi se dostavi odgovor koliko je kampanja koštala, te da li je Vlada FBIH učestvovala u finansiranju iste;
– Te da mi se dostavi informacija da li postoji bilo kakav ugovorni odnos vlade sa nekom od Ambasada, a vezano za ovu kampanju.

Na žalost, u odgovoru koji sam dobila jedino što se može iščitati jeste da Vlada FBiH ipak ima aranžman sa Britanskom ambasadom u smislu šire tehničke pomoći bez obzira što to meni i javnosti konkretno ne znači ništa, te da je agencija koja provodi kampanju po mišljenju vlade nezavisna bez jasnog obrazloženja na koji način je ista izabrana i ko je konkretno i u kojem iznosu plaća?

S obzirom da se radi o ozbiljnim stvarima, u kojim je izuzetno važno utvrditi da li se Ustav i zakoni ove zemlje poštuju u punom smislu te riječi tražim da mi se u pisanom obliku dostave odgovori na postavljena pitanja.“

Ranije je delegatkinja Srna-Bajramović postavila i pitanje zapošljavanja novih lica u institucije Federacije Bosne i Hercegovine, na što joj je Federalni premijer Novalić potvrdio da su po ugovoru o djelu zaposlene 122 osobe, u prva četiri mjeseca 2016. godine.

Javnosti je poznato da je na snazi moratorij na zapošljavanje, koji je Vlada FBiH na telefonski održanoj sjednici donijela 30. decembra 2015. godine, a isti zaključak je bio i o obustavi konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Najviše osoba je zaposleno u Federalnom ministarstvu finansija – 12, zatim u Ministarstvu okoliša i turizma – 10 i osmero u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH.

S razlogom se može utvrditi kako Vlada FBiH „transparentno provodi“ Reformsku agendu i troši budžetski novac. U međuvremenu građani još uvijek čekaju jasan odgovor ko, kako, čijim parama i po čijem nalogu provodi kampanju „Skinimo okove“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.