Segmedina Srna-ajramović

Ko, kako i čijim parama provodi kampanju „Skinimo okove“?!

Segmedina Srna-Bajramović, delegatkinja iz SDP-a, danas je na sjednici Doma naroda PFBIH postavila Vladi FBiH pitanje i tražila pojašnjenja oko medijske kampanje „Skinimo okove“ koja se provodila na teritoriji Federacije, u okviru promocije usvojene vladine „Reformske agende„.

Srna-Bajramović je i na ranijim sjednicama tražila slične podatke, međutim Vlada nije dala zadovoljavajuće informacije, te je u skladu s tim delegatkinja ponovo zatražila da joj se pismeno dostave tražene informacije.

U daljnjem tekstu prenosimo delegatsko pitanje Segmedine Srne Bajramović:

„S obzirom da na konkretna pitanja, a vezana za medijsku kampanju „Skinimo okove“ nisam dobila konkretne odgovore, tražim od Vlade:
– Da mi se dostavi zaključak vlade 168/2016, te pisana korespondencija koja je prethodila obavezi donošenja istog;
– Da mi se dostavi pismo namjere koje je potpisao Premijer;
– Da mi se dostavi postupak izbora „nezavisne“ agencije za provođenje kampanje;
– Da mi se dostavi odgovor koliko je kampanja koštala, te da li je Vlada FBIH učestvovala u finansiranju iste;
– Te da mi se dostavi informacija da li postoji bilo kakav ugovorni odnos vlade sa nekom od Ambasada, a vezano za ovu kampanju.

Na žalost, u odgovoru koji sam dobila jedino što se može iščitati jeste da Vlada FBiH ipak ima aranžman sa Britanskom ambasadom u smislu šire tehničke pomoći bez obzira što to meni i javnosti konkretno ne znači ništa, te da je agencija koja provodi kampanju po mišljenju vlade nezavisna bez jasnog obrazloženja na koji način je ista izabrana i ko je konkretno i u kojem iznosu plaća?

S obzirom da se radi o ozbiljnim stvarima, u kojim je izuzetno važno utvrditi da li se Ustav i zakoni ove zemlje poštuju u punom smislu te riječi tražim da mi se u pisanom obliku dostave odgovori na postavljena pitanja.“

Ranije je delegatkinja Srna-Bajramović postavila i pitanje zapošljavanja novih lica u institucije Federacije Bosne i Hercegovine, na što joj je Federalni premijer Novalić potvrdio da su po ugovoru o djelu zaposlene 122 osobe, u prva četiri mjeseca 2016. godine.

Javnosti je poznato da je na snazi moratorij na zapošljavanje, koji je Vlada FBiH na telefonski održanoj sjednici donijela 30. decembra 2015. godine, a isti zaključak je bio i o obustavi konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Najviše osoba je zaposleno u Federalnom ministarstvu finansija – 12, zatim u Ministarstvu okoliša i turizma – 10 i osmero u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH.

S razlogom se može utvrditi kako Vlada FBiH „transparentno provodi“ Reformsku agendu i troši budžetski novac. U međuvremenu građani još uvijek čekaju jasan odgovor ko, kako, čijim parama i po čijem nalogu provodi kampanju „Skinimo okove“.