Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Ko god misli da može rušiti BiH, SDP će mu biti najveći neprijatelj

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić se na svom Facebook profilu osvrnuo sa na pokušaje relativizacije nametnutih izmjena Krivičnog zakona BiH, vezano za negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

„Rekao bih već viđeno. Cijeli svijet zna ko je bio na strani antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Evropa je Dan pobjede proglasila za Dan Evrope.

Samo se na našim prostorima falsifikuju istorijske činjenice pa se četnici, ustaše i pripadnici Handžar divizija lažno pokušavaju svrstati u antifašiste. Na to me podsjećaju ostrašćeni istupi malih i velikih nacionalista u likovima raznih Dodika, Vulina i njihovih sljedbenika koji kažu da ne priznaju odluke Međunarodnog suda pravde, pravosnažne presude i utvrđene istorijske činjenice.

Kao da ih je neko pitao i kao da od toga hoće li oni priznati ili neće presude zavisi hoće li presuđeni ratni zločinci ići u zatvor ili ne. E pa zločinci su presuđeni, utvrđen je genocid i to su činjenice koje ne možete izmijeniti.

Odluku Visokog predstavnika kojom je nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca okarakterisano kao krivično djelo trebamo prihvatiti kao dodatni korak ka suočavanju s istinom i kao priliku za povratak povjerenja i okretanje budućnosti.

Nažalost, oni koji očito žale što su propustili priliku da svoj nacionalizam ispolje u ratu, danas veličaju ratne zločine, zločince i negiraju genocid. Danas bi da ožive mračne duhove prošlosti i danas bi da dijele Bosnu i Hercegovinu.

Kanite se gluposti, koliko god se upinjali činjenice ne možete promijeniti. Što se prije suočimo s istinom, stvari nazovemo pravim imenom, moći ćemo se okrenuti budućnosti i graditi povjerenje.

Mi u SDP BiH spremni smo učiniti sve da ne živimo u prošlosti, da se okrenemo budućnosti, zajedničkom životu i izgradnji Bosne i Hercegovine kao zajedničke domovine, na principima ZAVNOBIH-a i u kojoj ćemo se svi osjećati kao svoj na svom.

Ko je god spreman za izgradnju takve zemlje dobro je došao. Da ne bude zabune. Ko god misli da može rušiti Bosnu i Hercegovinu mora znati da će u nama iz SDP BiH imati najvećeg protivnika i neprijatelja.

Svejedno nam je ko će tada biti na kojoj strani i uz koga, svejedno nam je ko će biti vlast, a ko opozicija, jer će SDP biti na strani Bosne i Hercegovine i njenih građana“, naveo je Nikšić.