KO FOŽ SDP BiH Sarajevo obilježio 8. Mart uličnom akcijom

Sa ciljem skretanja pažnje da 8. mart nije samo dan za poklanjanje pažnje ženama, nego dan kada se podsjećamo na važnost ravnopravnog položaja žene u društvu, na radnom mjestu, obrazovanju, u porodici i u svakom drugom aspektu života, danas je KO FOŽ SDP BiH organizirao uličnu akciju ispred Katedrale u Sarajevu.

Predsjednica KO FOŽ SDP BiH Fatima Skok Hadžović, upozorila je da žene, nažalost, još uvijek nisu uspjele da ostvare ravnopravan položaj u društvu, politici, pa ni u porodici.

Naša borba za ravnopravnost spolova je trajna kategorija već stoljeće, i ne borba za dominaciju, nego za punu ravnopravnost. Zato želimo da naša borba za ostvarivanje ovih ciljeva bude zajednička sa muškarcima, što pokazuje i njihovo prisustvo na ovoj akciji.

Koordinatorica nedavno održanog Okruglog stola “Ohrabrivanje muškaraca za aktivnijim učešćem u feminističkim pokretima” i današnje ulične akcije koja nosi naziv “Muškarci su za ravnopravnost – Anela Ramić-Šabanić istakla je da SDP ovogodišnje obilježavanje “Sedmice ravnopravnosti spolova” upravo posvećuje podjednakom učešću i podršci muškaraca ženama, ali i obratno, kada su u pitanju svi segmenti javnog i privatnog života.

U borbi za klasnu jednakost i ravnopravan položaj u društvu i porodici, ženama je potrebna podrška muškaraca. A ravnopravnost znači pružanje svim ženama izbor da budu ono što žele, da se bave onim što hoće i da ne budu na izbornim i drugim listama radi nekakve kvote, nego zbog toga što vrijede. Sasvim sam sigurna da nas velika većina muškaraca u tome podržava.