Saša Magazinović

Ko će odgovarati za slučaj Memić?

Predsjednik Glavnog odbora SDP i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović uputio je poslanička pitanja Milanu Tegeltiji, predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a koja se dijelom tiču i slučaja ubistva Dženana Memića.

Magazinović je zatražio odgovor na pitanja šta će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), kao samostalni organ Bosne i Hercegovine sa zakonom precizno utvrđenim mandatom i ovlastima koji se finansira iz budžeta institucija BiH, učiniti kada bude potvrđena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju ubistva Dženana Memića, s obzirom da je očigledno da je kantonalno tužilaštvo na pogrešnim pretpostavkama baziralo čitav slučaj potrošivši veliko vrijeme i novac, a da pri tome svemu ovaj slučaj nije riješen čime je javnost dodatno uznemirena? Osim toga, on je pitao koje su uobičajene aktivnosti VSTV-a kada sudovi donoseći presude praktično utvrde da su tužioci svojim činjenjem ili nečinjenjem nanijeli štetu ugledu pravosudnog sistema, uznemirili javnost, narušili nečiji ugled ili na drugi način ozbiljno prekršili službene dužnosti i ovlasti?

U obrazloženju pitanja upućenih predsjedniku VSTV-a Magazinović je naveo:
„Nakon više od dvije godine Sud je prvostepenom presudom utvrdio da je Tužilaštvo na potpuno pogrešnim pretpostavkama baziralo cijeli proces u slučaju ubistva Dženana Memića.

Imajući u vidu ogroman interes javnosti, pa i njenu uznemirenost, činjenicu da je mnogo vremena potrošeno, a da slučaj nije riješen, nameće se logično pitanje šta se dešava u ovakvim slučajevima. Da li iko snosi bilo koju vrstu sankcije ili se član 57. Zakona o VSTV-u, kao i čitavo poglavlje VI Zakona koje govori o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, selektivno primjenjuje.

Imajući u vidu krizu morala u našem društvu, pozivanje na moralnu odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija nema nikakav efekat, pa stoga postavljajući ovo pitanje pozivam na dosljednu primjenu Zakona o VSTV-u, kako u slučaju ubistva Dženana Memića, tako i u brojnim drugim situacijama gdje sudske presude potvrđuju da postoje slučajevi gdje tužioci selektivno i bez odgovornosti zloupotrebljavaju položaj poigravajući se sa ljudskim sudbinama.“, navodi se u dopisu koji je uputio Magazinović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.