Saša Magazinović

Klub zastupnika SDP-a će uputiti Aprilski paket u parlamentarnu proceduru

Pred državnim parlamentarcima uskoro će se naći prijedlog ustavnih promjena poznatiji kao “Aprilski paket”. Riječ je o izmjenama kojim se u bh. sistem uvodi funkcija jednog predsjednika države, ali i funkcija državnog premijera. Prijedlog ustavnih promjena u proceduru će uputiti Klub zastupnika SDP-a BiH.

S obzirom na to da se posljednjih dana u centralama bosanskohercegovačkih političkih stranaka intenzivirala priča o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine, Klub zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da ovu priču vrati u okvire državnih institucija. Odnosno, u Parlamentarnu skupštini BiH koja u konačnici jedina ima ovlasti da mijenja Ustav BiH.

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je na današnjoj konferenciji za medije kako se od razgovora o uspostavi vlasti odjednom došlo do priče o ustavnim promjenama.

“To se desili preko noći jer jučer je Godišnji nacionalni plan (ANP) bio glavna tema. Onda smo se probudili i odjednom glavna tema nisu ni ANP, ni formiranje vlasti već izmjene Ustava BiH. Postoje dvije opcije, ili je ANP dogovoren pa smo prešli na teže teme ili su odustali od ANP-a”, rekao je Magazinović.

Kako kaže, oni koji su na vlasti diktiraju politički tempo i teme koje će se naći na dnevnom redu, a njihova odluka je da se bave promjenama Ustava BiH. Posebno je istakao da je ovo prva parlamentarna većina koja nije uspjela ni da formira Vijeće ministara BiH, ali bi da mijenja Ustav BiH.

“Mi iz SDP-a imamo poruku za njih, a ona glasi: Ustav BiH ne mijenja ni Glavno vijeće HNS-a, ni Sabor SNSD-a, a ni Kongres SDA. Ustav se jedino može mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi oni odlično znaju procedure za promjenu Ustava BiH što znači da svjesno razgovore o ustavnim promjenama izmještaju iz institucija BiH”, kazao je Magazinović.

U ime SDP-a pozvao je stranke koje čine parlamentarnu većinu da opismene svoje prijedloge i upute ih u parlamentarnu proceduru, a međunarodnu zajednicu pozvao je da prestane s praksom ohrabrivanja vaninstitucionalnog djelovanja.

“Da bi im pokazali kako se to radi, mi ćemo u proceduru uputiti amnadmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana na Ustav BiH javnosti je poznat kao Aprilski paket. Zašto Aprilski paket? Zato što je to jedini paket ustavnih promjena koji je u proteklih više od 20 godina usaglašen i podržan od svih. I od Milorada Dodika, i od Dragana Čovića i od Bakira Izetbegovića i od Branislava Borenovića i od Mirka Šarovića i od Nermina Nikšića, ali i čitave međunarodne zajednice”, rekao je Magazinović.

Podsjetio je da oni koji su bili protiv Aprilskog paketa danas više ne postoje na političkoj sceni ne bježeći od toga da su možda neki u međuvremenu i promijenili mišljenje o Aprilskom paketu, ali da to ne mijenja činjenicu kako se niko ne može nazvati izdajnikom jer podržava ove promjene Ustava BiH.

Objasnio je da je suština prijedloga koji je ranije usaglašen između HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, SSDA, SDP-a i PDP-a jačanje kapaciteta PSBiH, transformacija uloge Doma naroda PSBiH, uspostavljanje kataloga vitalnog nacionalnog interesa, definisanje raspuštanja PSBiH, uvođenje funkcije predsjednika i potpredsjednika BiH koji se biraju u PSBiH, jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva BiH, uvođenje mogućnosti njihove smjene, jačanje uloge premijera BiH (predsjednika Vijeća ministara BiH) i jačanje uloge Vijeća ministara BiH.

“Jedno je sigurno, u ovom prijedlogu niko nije izdajnik jer su ga svi pisali i ranije podržali. Priču o ustavnim promjenama vraćamo u PSBiH”, kazao je Magazinović dodajući da je SDP u januaru 2018. godine pripremio “Ustav Republike Bosne i Hercegovine” te da nije isključeno da će se i ovaj prijedlog u budućnosti naći pred državnim parlamentarcima.

Aprilski paket u Parlamentarnoj skupštini BiH oboren je 2006. godine zahvaljujući glasovima zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu na čijem čelu se nalazio Haris Silajdžić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.